Bibliotek

Språk

Läsa på många sätt

Alla behöver böcker.

Många läser med ögonen, men det går också att läsa med öronen eller fingrarna.

På flera bibliotek finns Äppelhyllan. Där finns böcker för dig som har en funktionsnedsättning. I Äppelhyllan finns till exempel talböcker, böcker och filmer med teckenspråk och TAKK, känselböcker, punktskrift och böcker som handlar om barn med funktionsnedsättning.

Här nedan kan du se en film om olika sätt att läsa.

 

Här nedan kan du läsa mer om olika sätt att läsa.

Läsa med ögonen

Lättläst
Lättlästa böcker har ett enkelt språk, luftig text och bilder. Finns för alla åldrar.

Bok med cd eller mp3
Vissa böcker har också en skiva med, det kan vara en cd, dvd eller en mp3. Dessa böcker kan alla låna.

E-böcker
E-böcker är böcker som du själv kan ladda ned från bibliotekets hemsida och läsa på din mobil, läsplatta eller dator. Alla får låna e-böcker. Läs mer om hur du gör för att låna e-böcker här.

 

Läsa med öronen

Bok med cd eller mp3
Vissa böcker har också en skiva med, det kan vara en cd, dvd eller en mp3. Dessa böcker kan alla låna.

Ljudböcker
Ljudböcker är böcker som man kan lyssna på och som alla får låna. Det kan vara en cd-bok eller mp3.

E-ljudböcker
E-ljudböcker är böcker du kan lyssna på strömmande via en dator. Dessa böcker kan alla låna. Läs mer om hur du gör för att lyssna på e-ljudböcker här.

Talböcker
För den som har svårt att läsa finns talböcker. Det är böcker som man lyssnar på. Det går att ladda ner talböcker gratis till dator, surfplatta och mobil. För att kunna göra detta måste du bli registrerad på webbplatsen Legimus, klicka här för att komma dit. Registreringen görs på biblioteket, du eller någon av dina föräldrar kan boka en tid. Du hittar kontaktuppgifter till våra barn- och ungdomsbibliotekarier här. Innan ni kommer till mötet med en barnbibliotekarie är det bra om ni har fyllt i en blankett, klicka på länken för att skriva ut den själv eller kom in och hämta den på något av kommunens bibliotek.

Talböcker i formatet Daisy går att låna hem från biblioteket. Du lånar antingen bara en skiva eller, om du vill lyssna och läsa samtidigt: bok och skiva. En Daisy-skiva är ungefär som en mp3-skiva och fungerar i datorer och i de flesta nyare cd-spelare.

Vill du veta mer? Se Legimus film om att ladda ner talböcker här nedanför.

 

 

Med fingrarna

Taktila bilderböcker och punktskrift - läsa med fingrarna

Taktila bilderböcker gör att du kan känna bilderna med fingrarna medan du läser. De taktila bilderböckerna innehåller dessutom bokens text både i punktskrift och i stor stil.

Du kan låna en del punktskriftsböcker på biblioteken. På webbplatsen Legimus kan du beställa fler. För att kunna göra detta måste du boka en tid på biblioteket och bli registrerad på Legimus, klicka här för att komma dit.

 

Teckenspråk

Det finns bilderböcker med teckenspråk eller TAKK-tecken (tecken som stöd). Det finns också barnfilmer med teckenspråkstolkning och böcker med en medföljande cd-rom, så att du kan få teckenspråkstolkning på din dator.

Tips på böcker om dyslexi