Bibliotek

Språk

Här-är-du

Adventsböcker

Johanna tipsar: Adventsböcker

En ny, fin adventstradition är adventsboken. Varje år, en tid före 1 december kommer boken med 24 (ibland 25) kapitel. Läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton! Våra stora svenska barnboksförfattare och illustratörer turas om att skriva och illustrera årets adventsbok. Traditionen startades 2012 med boken Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson.

/Johanna Rickegård, barn- och ungdomsbibliotekarie

 

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem.

2019-års adventsbok. Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ... Boken utspelar sig i samma värld som böckerna om monstret Frank.

 

Jul i stora skogenJul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson.

2012-års adventsbok. Det är 1 december, nu börjar barnen räkna dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten eller kaninbarnen som bor i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul och att tomten ska komma. ”TOMTEN TILL S” står det på en skylt som kommer med vindarna. Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Nu landar den hos kaninerna och läskunniga kråkor tyder den. Tomten ska komma, säger de, TILL S, det måste vara Stora Skogen. Kråkorna vet också att tomten kommer till jul. Vad jul är vet ekorrarna, då hänger man vackra saker i träden, äter, dansar och sjunger.

Tro på tomtenTro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

2013-års adventsbok. Det är något lurt med julen, den tar liksom aldrig fart. Tilda börjar förstå att det har gått troll i julen. Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor alla väsen som många barn slutat tro på. Nu har jultomten bestämt sig för att ge igen, om inte barnen tror på honom, tänker han inte unna dem någon julstämning.

 

God jul lilla lökGod jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson.

Thore 2014-års adventsbok. Lilla Lök önskar sig två saker i julklapp, en cykel och en pappa. Hans mamma har egentligen inte råd med en cykel, men Lilla Lök har en plan. Vad gäller pappan är det värre. En dag när Elmar säger att det är rätt åt Lilla Lök att han inte har någon pappa, svarar Lilla Lök att han visst har en…

 

SkorstensjulSkorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén.

2015-års adventsbok. En decembernatt stiger Stella, Mago och Issa av tåget på Stockholms centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Ingen pappa dyker upp, däremot träffar de en farbror med smutsigt skägg. Han heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom.

 

En förtrollad julEn förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson.

2016-års adventsbok. När Yusuf flyttar hem till Martha känns allt först bara jobbigt. Yusuf är tyst och tråkig och håller sig mest bara för sig själv. Och när han stjäl Marthas hamster och tar med den ut i skogen tappar hon tålamodet helt. Men allt förändras när Yusuf en dag övertalar Martha att följa med honom ut i skogen. Där väntar en magisk värld och ett uppdrag som bara de kan klara av.

 

Tjoho, nu är det julTjoho, nu är det jul! av Ulf Nilsson och Emma Adbåge.

2017-års adventsbok. Grisen Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig och flyr ut i skogen. Här träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen. I torpet bor redan mössen Andersson och Pettersson. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en alldeles egen jul. Men det blir lite stökigt när en hel vildsvinsfamilj också flyttar in.

 

En klurig julEn klurig jul av Ingelin Angerborn och Per Gustavsson.

2018-års adventsbok. När Rutan skriver ner vad hon önskar sig i julklapp hamnar en kompis överst på listan. Men Rutan är rädd att det kan bli lite knepigt för tomten att fixa det. Som tur är dröjer det inte länge förrän hon hittar en alldeles själv. En som kan göra sig osynlig. En som gärna äter metallskrot till middag. En som har kommit vilse och längtar hem.

 

Högläsningsböcker om julen

86788
Av: Lindgren, Astrid
267802
Av: Genar, Katarina
654
Av: Lindgren, Astrid
73305
37726
Av: Lindgren, Astrid
119510
253860
Av: Gahrton, Måns
270637
Av: Nilsson, Ulf
236380
Av: Norlin, Arne
235364
235365
Av: Nilsson, Ulf
256217
Av: Ask, Rikard
253602
Av: Angerborn, Ingelin
168004
Av: Stark, Ulf
177796
Av: Olsson, Lotta
222766
Av: Spont, Siri