Bibliotek

Språk

Augustpriset 2021

Årets Augustpris delades ut den 22 november vid Augustgalan på Södra Teatern i Stockholm. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Nedan ser du vilka som vann och motiveringar.

 

Årets svenska skönlitterära bok
Eufori. En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.

Sugen på att låna och läsa? Här kan du läsa mer om Eufori och Elin Cullhed.

 

Årets svenska fackbok
Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur

Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.

Sugen på att låna och läsa? Här kan du läsa mer om Dolda gudar och Nils Håkanson.

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.

Sugen på att låna och läsa? Här kan du läsa mer om Nattkorpen och Johan Rundberg.

 

Här nedanför hittar du listor med alla nominerade böcker till årets Augustpris. 

De nominerade till årets skönlitterära bok

De nominerade till årets svenska fackbok

288627
Av: Håkanson, Nils
288488
Av: Cullhed, Anders
282178
Av: Martinsson, Sara
287338
Av: Västerbro, Magnus

De nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok