Bibliotek

Språk

Här-är-du

Börja skolan

Det kan vara pirrigt att börja skolan efter hela långa sommarlovet och för en del är det allra första gången. Det kan vara nervöst! Här kommer tips på böcker om andra som börjar skolan. Alfons och Ibrahim vet allt om hur nervöst det kan vara dagarna innan skolan börjar. Här finns också berättelser om hur det kan var i skolan det första året. Följ med Ninna, Isak, Abel, Nina, barnen i klass 1B och barnen i Lyckeskolan så berättar om hur det kan vara då.


bokomslag vi i klassenSåhär skriver BTJ om Vi i klassen! Det närmar sig Halloween och sedan är det snart dags för jullov. Dagarna går fort i skolan. För det mesta är det roligt och alla är kompisar, både i klassrummet och i pulkabacken. Men ibland kan man bli osams också. Det är svårt att bestämma vem som ska vara Lucia och vilka man ska bjuda på sitt kalas. bokomslag snart sommarlovSåhär skriver BTJ om Snart sommarlov! I den redje boken om förskoleklassen är det vårtermin för Nora, Pablo, Shirin och de andra kompisarna. Det händer så mycket i nollan. De har brandövning, friluftsdag med bussutflykt och på skolgården stryker en hemlig katt omkring. När en tjuv dyker upp utanför skolan är Stian modig och hindrar honom från att stjäla en cykel. Plötsligt en dag försvinner fröken Marianne. Dagarna går fort och med ens är det sommarlov. 

bokomslag med barnNu börjar vi skolan! av Katja Tydén och Ingrid Flygare. Det är äntligen dags för den allra första dagen i skolan. Livi har längtat hela sommarlovet.
Åke är nyinflyttad och känner ingen. Stian vill helst sitta kvar på klätterställningen och Ester vill inte att pappa ska gå. Men alla samlas med fröken på skolgården och går in i klassrummet för att bli klass FA. I skolan får man lär sig om samling, fruktstund och hur det fungerar i matsalen. Men man får ju inga läxor? Fast löss kan man visst få.


bokomslag med barn och skolaJag ska börja skolan :en antologi av Annika Lundeberg. En antologi om att börja skolan. Här får man veta allt man behöver om skolan: från uppropet till vad som händer på rasten, att få nya kompisar och att äntligen förstå vad bokstäverna betyder. Här finns berättelser, ramsor, roliga historier och bilder.bokomslag med flickaGreta börjar skolan : en bok om Downs syndrom av Jeanette Toivonen och Anna Avellan. Det är en spännande dag för Greta idag. Hon ska äntligen börja i skolan! Hennes storasyster Anna tycker också det ska bli spännande, men lite nervöst också, för hur ska det gå när kompisarna upptäcker att Greta är lite annorlunda? Greta har nämligen något som heter Downs syndrom. I den här boken får du lära dig lite mer om vad det innebär - och även prova en del av de tecken som Greta och Anna använder för att prata med varandra.
Börja skolan med Alfons ÅbergBörja skolan med Alfons Åberg av Karin Johansson och Josefin Svenske. Alfons är sex år och ska börja förskoleklass. Han får ett klassrum och en lärare. Här får man lära sig klockan och bokstäverna, fast Alfons kan några stycken redan. Och så vill Alfons lära sig knyta skorna.Boken innehåller tips om skolstarten, som hur man knyter skorna, viktiga saker som alfabetet, plus och minus och klockan. Men också lekar som är roliga på skolgårdar och tankar om att gå på toaletten i skolan.

 

 

Ninna och stormskolanNinna och stormskolan Ninna ska börja skolan. Det kan kännas som en stor sak. Eller så känns det som vanligt. Ninna och Samir har fullt upp med sina egna projekt. Precis när skolan ska börja blir det stormvarning. Alltså blir det en stormskola som Ninna ska börja i. Det finns två bilderböcker till om Ninna: Ninna och sjukhusfåglarna, Ninna och syskongrodden.

 

 

 

Nina börja skolanNina börjar skolan En bra högläsningsbok om Nina som äntligen ska börja i skolan. I klassrummet står riktiga skolbänkar och riktiga skolstolar och längst fram, vid den stora skrivtavlan, står Ninas lärare. Allt är så stort och nytt. Det handlar om att lära sig både stora och små bokstäver, gå ut på rast och äta mat i en matsal. Men också om att ha en hel klass med kompisar som man ska komma överens med. Det finns en bok till om Nina som handlar om sista året i förskolan: Nina och snöleoparden.

 

 

Boken om att börja skolanBoken om att börja skolan Dagen innan Isak ska börja ettan sitter han hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång. Tänk att lära sig läsa och räkna och få en massa klasskompisar man aldrig har träffat förut. Vi får följa med en klass under deras första läsår och bekanta oss med skolan som den ser ut en helt vanlig vardag med schema, läxor, gympapåsar och hemspråk.

 

 

 

Var är bus-Alfons?Var är bus-Alfons? Dagarna innan skolan börjar är Alfons så tyst och lugn. Han tänker på att han ska börja skolan och hur det ska bli. Sedan när skolan väl börjar berättar fröken något överraskande. Det är en bilderbok.

 

 


 

Jag vill också gå i skolan.Jag vill också börja skolan En bilderbok som handlar om 5-åriga Lena. Hon vill också gå i skolan och hon låtsas hemma att hon gör det, men hur är det i skolan egentligen? En dag får hon följa med storebror Peter och var med i skolan en dag.

 

 

 

 

Ibrahims gosedjur.Ibrahims gosedjur En bilderbok om Ibrahim som är nervös inför att börja skolan. Det är tur att han har sitt gamla gosedjur Dino. Dino är inte rädd för något.

 

 

 

 

Vem är kär i Abel Svensson?Böckerna om barnen på Lyckeskolan. Lättlästa böcker om barnen i en lågstadieklass på Lyckeskolan. Varje bok handlar om en särskild klasskompis som vi får lära känna lite mer. I den senaste boken följer vi Timmy Kent som sår morotsfrön på skolan innan sommarlovet. Han blir orolig när skolan ska börja igen, tänk om han gjort något olagligt? I en annan bok handlar det om Pardis Moradi som undrar om någon är kär i honom, och i ännu en annan handlar det om Klara som vill ha en hamster.

 

 

 

Börja skolan

Böckerna om barnen i klass 1b

Böckerna om barnen i Lyckeskolan