Bibliotek

Språk

Robotar, aliens och rymnskepp - Nu kommer det massor med nya science fiction-böcker. Här är några av mina favoriter.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

DimensionerDimensioner av Sofie Berthet.
Nova-trilogin, del ett. Sjuttonåriga Nova lever ett helt vanligt liv i en liten ort på skånska sydkusten. När hon träffar Alex förändras allt. Han är inte som någon annan och Nova faller handlöst. Hon får veta att han är från framtiden och att hon själv är den första människan i historien med förmåga att förflytta sig i tiden.

 

 

IlluminaeIlluminae av Amie Kaufman. 
Året är 2575 och Ezra och Kady bord på en liten obetydlig planet. När planeten en dag blir attackerad av en mega-korporation  blir Ezra och Kady evakuerade på två rymdskepp. På ett av skeppen bryter snart en dödlig sjukdom ut. Kady försöker hacka systemet för att ta reda på vad som händer och för att kontakta Ezra, fast hon inte borde prata med honom. En originell och fartfylld historia med många överraskningar.

 

 

Dödens märkenDödens märken av Veronica Roth.
I en värld full av våld och hämndlystnad utvecklar alla som föds en flödesgåva - en unik förmåga avsedd att forma framtiden. Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och skyddas av sin ovanliga gåva, men så fängslas han och hans bror av Shotet-soldater.

 

DiabolicDiabolic av Kincaid. 
Nemesis är en Diabol, en varelse med mänskligt utseende, mänskligt DNA, men manipulerad och programmerad att inte bry sig om något annat än sin ägares välmående. För Nemesis är det Sidonia, dottern i en av galaxens mäktigaste familjer. Så kräver kejsaren Sidonias närvaro i det kejserliga palatset, som ett sätt att utpressa hennes pappa. Det enda sättet för Nemesis att skydda Sidonia nu är att ta hennes plats. En svår uppgift för Nemesis.

 

 

AxiomAxiom av Rachel Marie Pearcy. Ella växer upp i Axiom, där medborgarna är hårt kontrollerade. Med hjälp av en sträckkod tatuerad på vristen dokumenteras och kontrolleras allt en person gör. Axiom bestämmer var medborgarna bor, deras partners och deras arbeten. När Ella träffas Carly börjar hon inse att allt kanske inte är perfekt på Axiom ändå. För eller senare måste Ella välje, ska hon acceptera det liv Axiom har valt åt henne, eller vara tillsammans med Carly, och riskera allt.

 

ScytheScythe av Neal Shusterman. 
I framtiden har hunger, sjukdomar och till och med döden har besegrats. Nu kan endast en Scythe avsluta ett liv. När Citra och Rowen väljs ut för denna uppgift ställs de inför svåra val.

 

 

 

EnklavEnklav av Ann Aguirre.
Razorland, del ett. Många av New Yorks invånare har utplånats av pesten och själva staden ligger i ruiner. En del av de överlevande lever i enklaver under jord. I tunnlarna utanför lever missfoster som livnär sig på människokött. När Spadertvå fyller femton blir hon jägarinna och paras ihop med Tålig som bodde ovan jord som liten.

 

 

TimekeeperTimekeeper av Tara Sim. En steampunk-roman som utspelar sig i London under den viktorianska eran, där tiden kontrolleras av klocktorn. Går en klocka sönder skadas själva tiden. Danny är klockmakare. Tillsammans med sin mystiske lärling försöker Danny laga ett trasigt klocktorn. De båda ensamma pojkarna dras till varandra, men Danny börjar så småningom inse att hans lärling inte är någon vanlig pojke.

 

Ensam på MarsEnsam på Mars av Andy Weir.
Astronauten Mark Watney lämnas kvar på Mars när rymexpeditionen han deltar i går fel. Nu tror resten av besättningen att han är död och han har ingen möjlighet att skicka ett meddelande måste han hitta ett sätt att överleva. Ett klassiskt Robinson Crusoe-äventyr som ligger till grund för filmen The Martian.

 

Sökfasetter

Läs mer

227835
Av: Roth, Veronica
Medietyp: Bok
226114
Av: Kincaid, S. J
Medietyp: Bok
226372
Av: Sim, Tara
Medietyp: Bok
227155
Av: Pearcy, Rachel Marie
Medietyp: Bok
226907
Av: Shusterman, Neal
Medietyp: Bok
206202
Av: Aguirre, Ann
Medietyp: Bok
206951
Av: Weir, Andy
Medietyp: Bok
215451
Av: Kaufman, Amie
Medietyp: Bok
211789
Av: Berthet, Sofie
Medietyp: Bok