Bibliotek

Språk

Kom igång med att låna e-böcker och e-ljudböcker via appen Biblio

Det enklaste sättet att läsa eller lyssna är att använda appen Biblio som du laddar ner till din enhet. Alla e-böcker och e-ljudböcker kan laddas ner och sedan läsas när du inte är uppkopplad mot Internet.

Så här gör du:

  1. Ladda ner appen Biblio Library i App Store (iOS) eller Biblio i Google Play (Android). Appen är gratis.
  2. När du har startat appen väljer du Norrtälje bibliotek i listan över bibliotek. Logga in med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod.
  3. Under Sök eller Kategorier kan du hitta böcker. E-böckerna har en röd symbol och e-ljudböckerna har en blå symbol.
  4. Klicka på titeln du vill läsa, så får du upp den direkt i Biblio som text eller ljud.

Ett alternativ till Biblio för läsning av e-böcker är läsprogrammet Aldiko

1. Installera läsprogrammet Aldiko.
För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad eller iPhone behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Aldiko är gratis och du hämtar programmet genom  att gå in på iTunes App Store direkt på din mobil eller platta. För att hämta appen behöver du ha tillgång till ditt Apple-ID.
 
2. Skapa ett Adobe-ID.
När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange  samma Adobe-ID på alla. Skapa ett Adobe-ID genom att gå in på Adobes webbplats som du når via denna länk.  Mitt på sidan står det Inte medlem än? Skaffa ett Adobe-ID. Klicka på Skaffa ett Adobe-ID. Fyll i dina uppgifter och lägg användarnamn och lösenord på minnet. Öppna Aldiko och auktorisera programmet genom att klicka på menyknappen (övre vänstra hörnet), välja Om och lägga in ditt Adobe-ID under Adobe DRM.
 
3. Låna en e-bok
För att låna en e-bok på Norrtälje bibliotek behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du loggar in på bibliotekens webbplats genom att klicka på knappen Logga in som syns uppe i högra hörnet om du besöker webbplatsen på en dator. Om du besöker webbplatsen på en mindre skärm, på en mobil eller en surfplatta, så syns inloggningsknappen om du klickar på Meny-knappen högst upp på sidan. Inloggningsknappen ser ut som en liten gubbe.
 
Sök sedan fram den e-bok du vill låna i bibliotekskatalogen. Det gör du i sökrutan högst upp på sidan. Det finns också en sida med listor över bibliotekens e-böcker och e-ljudböcker under fliken Inspiration, eller genom att klicka här.

När du hittat en bok du vill låna, klicka på bokens titel. På sidan som handlar om den bok du vill låna finns en text där det står Ladda ner (EPUB). Klicka på texten. Klicka sedan på länken Öppna i Aldiko. Boken öppnas i Aldiko och du kan börja läsa direkt. Den finns också att ladda ner igen på Mina sidor under Mina lån.

Om boken inte öppnas i Aldiko
Om boken inte öppnades direkt i Aldiko, gå in på Nedladdningar och klicka på URLlink.acsm. Boken hämtas och läggs upp i din Aldiko-hylla, och du kommer i fortsättningen åt den helt enkelt genom att öppna Aldiko. Om dina e-böcker skulle fortsätta att hamna bland nedladdningar, testa det här:
1) Starta Aldiko
2) Gå in på fliken Files via menyn, och därifrån till Download.
3) Markera nedladdningslänken (URLlink.acsm) och välj Importera.
På vissa böcker finns också alternativet Läs strömmande. Det innebär att du läser boken direkt i en webbläsare och du måste då vara uppkopplad hela tiden som du läser. Dessa lån fungerar inte så bra, vi rekommenderar att du väljer alternativet Ladda ner (EPUB). Vi rekommenderar också att du använder webbläsaren Safari när du laddar ner e-böcker. Andra webbläsare har ofta problem med att tolka nedladdningslänkarna. Om du klickar på nedladdningslänken och blir kvar på samma sida utan att boken laddas ner, kontrollera att du använder Safari innan du försöker igen.
 
Bra att veta:
Lånetiden för e-böcker är exakt 28 dagar. Du behöver inte lämna tillbaka e-böcker, de återlämnas automatiskt. Du kan inte låna om e-böcker. Du lånar helt enkelt boken igen när lånetiden är slut. Dina lånade e-böcker finns alltid tillgängliga på Mina sidor under Mina lån. Därifrån kan du ladda ner dina lånade elektroniska böcker på flera olika plattformar, till exempel din mobil, din surfplatta och din dator.
 
Vanliga frågor för dig som läser på IPhone eller iPad:

Sökfasetter

Läs mer