Bibliotek

Språk

Christina tipsar: Utflykter

Våren är här, äntligen börjar säsongen för dagsturer på hemmaplan! Efter vår kommer sommar och då är det dags för lite längre utflykter – ta biblioteket till hjälp med planeringen i båda fallen. Tipsar här om några av de många böcker som finns att låna om platser värda ett besök.

För korta utflykter är mina två mest användbara tips Vägar till kulturen i Roslagen och Värt att se i Roslagens natur. Den ena visar vägen till  Roslagens historia och den andra till  natursköna platser – Roslagen är rikt på båda sorterna. Jag har oftast någon av dem liggande i bilen, när andan faller på styr jag påläst mot en ny plats att upptäcka.

/Christina Hallingsström, bibliotekarie

 501 svenska platser501 svenska platser du måste se innan du dör av Leif Eriksson & Martin Svensson. 
Så här beskriver förlaget boken: 
"501 svenska platser du måste se innan du dör är ett måste för både den som redan tycker sig känna till Sverige och den som nästan bara ser stora vita fläckar på Sverigekartan. För här finns nämligen många av de där kända platserna och sevärdheterna som verkligen måste upplevas en gång i livet – men också en rad mer udda och obekanta resmål, som James Bond-museet i Nybro och bilkyrkogården i Ryd."

 

Utposter Utposter: svenska fyrplatser med logi av Pippi Engstedt.
Så här beskriver förlaget boken:
"Allteftersom Sveriges fyrar har automatiserats och inte längre behöver personal som sköter om dem, har många fyrvaktarbostäder gjorts om till övernattningsställen för tillfälliga besökare. Utposter – svenska fyrplatser med logi är en guidebok om ett tjugotal svenska fyrplatser där det är möjligt att övernatta i denna mytomspunna och äventyrliga värld. Många ligger så pass isolerat att det krävs en övernattning för att komma dit och är omgivna av naturreservat eller nationalparker."

Vandra i SverigeVandra i Sverige: en vägvisare till sevärdheterna längs Sveriges vandringsleder av Lars Magnusson.
Så här beskriver förlaget boken: 
"Att vandra är en upplevelse för alla sinnen: syn, hörsel, lukt, smak, känsel – och inte minst för musklerna. Du rör dig i den takt du själv vill, och naturen blir inte en kuliss som rusar förbi – du är själv en del av den! Många söker en helhetsupplevelse av naturen, andra är ute för att upptäcka spännande växter och djur eller sevärda kulturminnen under färden. Somliga vill fiska, plocka bär eller svamp. För andra är det motionen och att få vara ute i friska luften som är det viktiga. Vissa söker avskildhet och ro medan andra ser vandringen som ett sätt att umgås med familj och vänner. Vad du än är ute efter kommer du att få stor glädje av Vandra i Sverige. Med smittande entusiasm och imponerande grundlighet beskrivs här allt du kan upptäcka längs landets viktigaste markerade leder. Du får lust att vandra!"

 

Alla dessa cykelpromenader

Alla dessa cykelpromenader i Stockholmstrakten av Anna Fredriksson och Rolf Jönsson. Så här beskriver förlaget boken: 
"Stockholmarna cyklar mer för varje år. Under den varmare årstiden rör sig dagligen 100 000 cyklister i Stockholms stad. Det är en siffra som fördubblats under de tio senaste åren. I Alla dessa cykelpromenader presenteras 32 mil cykelpromenader i Stockholm och Stockholms omgivningar med kartor, kulturhistoria, kommunikationer och caféer längs vägen."

Kärlek mystik och ond bråd död

Kärlek, mystik och ond, bråd död: historiska temavandringar i Stockholm av Niklas Ericsson. Så här beskriver förlaget boken: 
"Följ med på nio Stockholmsvandringar med lika omväxlande som berikande teman. Med boken i handen kan du i din egen takt promenera i dödens fotspår år 1834, ta en medeltida krogrunda, skratta åt historiska Stockholmsskämt från en tid som gått eller i fantasins värld resa tillbaka i historien och se hur barnen hade det förr. Läs också om den grymma jakten på utpekade häxor och besök platserna där mystiska vålnader sägs visa sig."

 

ÅlandÅland: vandra, cykla, paddla av Olle Persson. Så här beskriver förlaget boken: 
"I den här guideboken beskrivs 26 vandringsturer, 11 cykelturer och 27 paddlingsturer. För varje tur beskrivs hur du tar dig till startpunkten, hur du hittar runt och vad du kan uppleva. Turerna beskrivs med text, kartor och foton. Guideboken innehåller också avsnitt om Ålands historia, natur, kulturella evenemang, museer och mycket annat. Ett särskilt avsnitt listar alla boenden du kan finna på Åland, inklusive den åländska skärgården."

 

Upplev Sveriges historia Upplev Sveriges historia: en guide till historiska upplevelser i hela landet av Dick Harrison. Så här beskriver förlaget boken: 
Från forntidens mystiska Ales stenar till det moderna industrisamhällets avtryck i Norrköping. Möt stormän, kungar, präster, kapitalister, uppfinnare, vetenskapsmän, arbetare, soldater och helt vanliga bönder – se hur de har levat och upptäck vad de har lämnat efter sig runtom i Sverige. Upplev Sveriges mest intressanta historiska sevärdheter från norr till söder tillsammans med Dick Harrison. I både underhållande och informativa artiklar presenteras omkring hundratrettio historiska resmål. Boken är genomillustrerad med naturfotografen Mikael Gustafssons vackra bilder. Upplev Sveriges historia är en suverän guide till hela landets historia – lika njutbar i soffhörnet som användbar på utflykten.

 

Vandra Roslagsleden Vandra Roslagsleden: samtliga 11 etapper från Danderyd till Grisslehamn och förslag på trevliga vandringar i ledens närhet av Gunnika Isaksson-Lutteman. Så här beskriver förlaget boken: 
"Roslagsleden sträcker sig 190 kilometer från Danderyd i norra Stockholm genom en landsbygd full av historia, för att slutligen nå det gamla fiskeläget Grisslehamn vid Ålands hav.
I den här boken beskrivs samtliga etapper, med nedslag i kulturhistoria och sevärdheter. Längs vägen passerar du runstenar, hällristningar och fascinerande kulturmiljöer som den gamla vapensmedjan Wira bruk och Albert Engströms ateljé, liksom utmärkta fågellokaler som Angarnssjöängen och Brosjön."

 

 

Sökfasetter

Läs mer

224513
Av: Isaksson-Lutteman, Gunnika
Medietyp: Bok
206955
Av: Persson, Olle
Medietyp: Bok
154022
Av: Harrison, Dick
Medietyp: Bok
115877
Av: Engstedt, Pippi
Medietyp: Bok
101923
Av: Ericsson, Niklas
Medietyp: Bok
85195
Av: Magnusson, Lars
Medietyp: Bok