Bibliotek

Språk

Skräckromantiken, eller den gotiska romanen,  dök upp i Storbrittanien under sent 1700-tal och har sedan dess hemsökt litteraturen, med titlar som Dracula och Frankenstein. Typiskt för skräckromantiken är det storslagna landskap, kusliga hus, labyrinter och undertryckta känslor. I centrum står ofta en ung utsatt kvinna som måste konfrontera det övernaturliga, eller inbillar hon sig bara?
Här är några av mina favoritböcker som hämtat inspiration från denna litterära tradition.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

The Haunting of Hill HouseThe Haunting of Hill House av Shirley Jackson. Fyra främlingar anländer till Hill House med avsikt att ta reda på om huset är hemsökt. Det är en klassisk (eller kanske uttjatad?) premiss för en spökhistoria. Shirley Jacksons språk är klockrent, kusligt och ofta humoristiskt. Hennes karaktärer, särskilt den sköra Eleanor och den sprudlande bohemiska Theodora, framträder tydligt och sympatiskt. Dessutom har boken en av de första bästa raderna jag någonsin läst: ”No live organism can continue for long to exist sanely under conditions of absolute reality”. Den perfekta spökhistorien!

Kvinnan i svartKvinnan i svart av Susan Hill.
Londonadvokaten Arthur Kipps får i uppdrag att resa till en enslig landsortsstad för ta hand om Mrs Alice Drablows dödsbo. Väl på plats märker Kipps att ingen vill prata om den döda. Folk är rädda. Platsen han kommit till ruvar på en ondskefull hemlighet, en gåta som utgår från en av begravningsgästerna - kvinnan i svart.

 

RebeccaRebecca av Daphne du Maurier.
En ung kvinna möter en äldre mer erfaren man. Han friar och tar med henne hem till sitt gods i Storbritannien. Deras äktenskap plågas dock av minnet av hans förra fru, Rebecca, som dog i en båtolycka. När vår huvudperson får höra hur charmig, världsvan och vacker Rebecca var, blir hon mer och mer övertygad om att hennes nye make ångrar deras plötsliga äktenskap.

 

Sökfasetter

Läs mer

178494
Av: Hill, Susan
Medietyp: Bok
73445
Av: Jackson, Shirley
Medietyp: Bok
39436
Av: Du Maurier, Daphne
Medietyp: Bok