Bibliotek

Språk

För att kunna läsa e-böcker på din läsplatta behöver du ladda ner boken till din dator och lägga över den till läsplattan därifrån. Detta gör du via programvaran Adobe Digital Editions eller, om du har en läsplatta från Sony, Sony Reader. Detta görs lite olika för olika läsplattor – se bruksanvisningen för din läsplatta - men i grunden går det till så här:

1. Installera ett läsprogram
Först behöver du ladda ner läsprogrammet Adobe digital editions  eller, om du har en läsplatta från Sony, Sony reader på din dator. Båda programmen är gratis klicka på länkarna och följ instruktionerna för nedladdning av programmet.

2. Registrera ett Adobe ID
När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe ID. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe ID på alla. Skapa ett Adobe ID genom att gå in på Adobes webbplats som du når via denna länk.  Mitt på sidan står det Inte medlem än? Skaffa ett Adobe ID. Klicka på Skaffa ett Adobe ID. Fyll i dina uppgifter och lägg användarnamn och lösenord på minnet.

3. Auktorisera ditt läsprogram
Öppna läsprogrammet du laddat ner. Nu ska du lägga in ditt Adobe ID, det kallas att auktorisera programmet.

  • För dig som använder Adobe digital editions, klicka på Help i menyn längst upp och klicka på Authorize.  Ange ditt Adobe id och lösenord.
  • För dig som använder Sony reader, klicka på Authorize och ange ditt Adobe id och lösenord under bilden med datorn. I bland är detta redan ifyllt. Du som har en Sony läsplatta måste också auktorisera själva plattan, det gör du såhär: Koppla in läsplattan i datorn. Godkänn att datorn känner igen läsplattan genom att klicka Yes på läsplattan. Auktoriseringen brukar ske automatiskt men annars klicka på Authorize under bilden med läsplattan Reader. Nu ska två gröna bockar synas och du kan nu ladda ner e-böcker.

 

4. Låna en e-bok
För att låna en e-bok på Norrtälje bibliotek behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du loggar in på bibliotekens webbplats genom att klicka på knappen Logga in som syns uppe i högra hörnet om du besöker webbplatsen på en dator. Om du besöker webbplatsen på en mindre skärm, på en mobil eller en surfplatta, så syns inloggningsknappen om du klickar på Meny-knappen högst upp på sidan. Inloggningsknappen ser ut som en liten gubbe.

Sök sedan fram den e-bok du vill låna i bibliotekskatalogen. Det gör du i sökrutan högst upp på sidan. Det finns också en sida med listor över bibliotekens e-böcker och e-ljudböcker under fliken Inspiration, eller genom att klicka här.

När du hittat en bok du vill låna, klicka på bokens titel. På sidan som handlar om den bok du vill låna finns en text där det står Ladda ner (EPUB). Klicka på texten. Välj att spara boken, spara den i en lämplig mapp eller på skrivbordet så att du kan hitta den igen. Eventuellt behöver du byta namn på filen för att inte skriva över tidigare filer.

5. För över boken till din läsplatta

För dig som använder Adobe digital editions: Öppna Adobe digital editions i din dator. Dubbelklicka på e-boksfilen så öppnas den automatiskt i läsprogrammet. Annars dra och släpp boken i läsprogrammets fönster. Nu kan du läsa boken eller föra över den till en läsplatta. Om du vill föra över boken, koppla din läsplatta till datorn. Godkänn överföring av filer på läsplattan. Öppna Adobe digital editions i surfplattan. Klicka på kugghjulet i vänstermenyn vid läsplattans namn och välj Authorize Device för att auktorisera plattan med ditt Adobe ID. Ta tag i boken genom att klicka på den och hålla nere musknappen. Boken följer nu med dit du drar den. Dra boken till vänstermenyn och släpp den över läsplattans namn. Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

För dig som använder Sony reader: Öppna programmet Sony reader på din dator. Koppla läsplattan till datorn. Godkänn att datorn känner igen läsplattan genom att klicka på Yes på läsplattan. Bredvid My library så ska det nu synas en flik som heter Reader. Klicka på fliken och klicka sedan på Sync och Sync now för att föra över boken. Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

Bra att veta:

Lånetiden för e-böcker är exakt 28 dagar. Du behöver inte lämna tillbaka e-böcker, de återlämnas automatiskt. Du kan inte låna om e-böcker. Du lånar helt enkelt boken igen när lånetiden är slut. Dina lånade e-böcker finns alltid tillgängliga på Mina sidor under Mina lån. Därifrån kan du ladda ner dina lånade elektroniska böcker på flera olika plattformar, till exempel din mobil, din surfplatta och din dator.

Sökfasetter

Läs mer