Bibliotek

Språk

Nordisk mytologi

Längtar du efter en ny säsong av Vikings eller nästa Avengers-film? Gör väntan mindre plågsam med de här nya böckerna baserade på Nordisk mytologi.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

Nordiska gudar av Johan EgerkransNordiska gudar av Johan Egerkrans.
Med utgångspunkt i Eddorna har Johan Egerkrans tolkat några av de nordiska myterna. Från skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas ödesmättade undergång i Ragnarök. Från urtidens kaos, till världsträdets nio riken med alla dess fantastiska och ohyggliga skapelser. Berättelserna paras med fakta om de varelser som befolkar Asgård, Jotunheim och underjorden.

 

Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök av Neil GaimanNordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök av Neil Gaiman. Med utgångspunkt i gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättas myterna och poemen. Det börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök - gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor. Vi möter Oden - den mäktigaste, vis, modig och beräknande; Tor - Odens son, stark, men inte den smartaste; och Loke - son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster samt många fler.

 

Odinsbarn av Siri PettersenOdinsbarn av Siri Pettersen.
När Hirka är femton får hon veta att hon är ett odinsbarn, ett svanslöst djur som sprider röta omkring sig. Hon är föraktad, fruktad och jagad. Någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Så visar det sig att Hirka inte är den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna. 

 

 

 

Vei av Sara Bergmark Elfgren och Karl JohnssonVei av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson.
Så här beskriver förlaget boken: ” En kvinna flyter medvetslös i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor. Vei – bok 1 är första boken i en episk fantasyberättelse inspirerad av nordisk mytologi. Den andra och avslutande delen kommer 2018.”

 

 

Krigarens svärd av Rick RiordanKrigarens svärd av Rick Riordan.
Magnus Chase är hemlös. På sin sextonårsdag blir han jagad, gör inbrott och dör under mycket konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och hör hemma i asagudarnas märkliga paradis Valhall. Magnus inser snart att allt inte är som det ska vara i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han rymma och leta rätt på Frejs svärd, annars väntar Ragnarök.

 

 

En väktares bekännelser av Elin SäfströmEn väktares bekännelser av Elin Säfström.
Stockholm är fullproppat med rådare, dvs. tomtar, troll, vättar och älvor. Tack vare Tilda och hennes mormor hålls rådare och människor ifrån varandra. Men nu är mormor i Norrland och allt vilar på Tilda och hennes hund. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner blir det bara för mycket. I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon.

 

Nordisk mytologi från A till Ö av Katarina Harrison LindberghNordisk mytologi från A till Ö av Katarina Harrison Lindbergh.
Uppslagsbok som behandlar den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld. Den ger en inblick i hur folk långt före oss tänkte och trodde, hur de berättade sagor och beskrev världen. Boken berättar även om källorna - de arkeologiska utgrävningarna, runstenarna och annat som utgör grunden för den kunskap vi har i ämnet. Även i artiklarna ges hänvisningar till eddadikter och sagor som nämner personerna eller föremålen ifråga.

Sökfasetter

Läs mer

231582
Av: Harrison Lindbergh, Katarina
Medietyp: Bok
231626
Av: Bergmark Elfgren, Sara
Medietyp: Bok
233528
Av: Gaiman, Neil
Medietyp: Bok
220904
Av: Egerkrans, Johan
Medietyp: Bok
217893
Av: Riordan, Rick
Medietyp: Bok
223884
Av: Säfström, Elin
Medietyp: Bok
202811
Av: Pettersen, Siri
Medietyp: Bok