Bibliotek

Språk

Hur söker jag fram e-böcker i bibliotekskatalogen?

Du kan söka fram e-böcker på flera olika sätt:

Sök med hjälp av sökfältet

För att söka fram e-böcker skriver du titel eller författare i sökfältet överst på sidan. När du får fram en träfflista kan du filtrera din sökning. Om du använder en dator så syns filtreringen till höger på sidan, på en mindre skärm så ligger filtreringen längst ner på sidan. Om du klickar på Medietyp kan du välja att visa enbart e-böcker. Finns inte e-bok som alternativ så finns det inte heller några e-böcker att låna av just den författare eller titel som du sökt på.

Tänk på att du inte kan skriva e-bok eller e-ljudbok i sökfältet eftersom sökningen görs på exempelvis författarnamn, titel och så vidare.

Sök med hjälp av utökad sökning

Om du klickar på texten Utökad sökning intill sökrutan i toppen av sidan så kommer du till sidan Utökad sökning. Här kan du skriva in en sökning på till exempel författare och samtidigt ställa in så att endast e-böcker syns i träfflistan. Det gör du genom att välja E-bok i listan Medietyp. Du kan också ställa in exempelvis språk eller utgivningsår. Väljer du att bara markera e-böcker i listan Medietyp så får du fram en träfflista med alla Norrtälje biblioteks e-böcker.

Sök med hjälp av Inspirationssidan E-böcker och e-ljudböcker

Klicka på fliken Inspiration i menyn, välj sedan E-böcker och e-ljudböcker. Här finns listor på bibliotekens mest utlånade elektroniska böcker samt nya e-böcker. Längre ner på sidan kan du också klicka på knappen Sök e-böcker i bibliotekskatalogen. Då kommer du till en sida som hjälper dig att söka fram elektroniska böcker utifrån genre och ämne. Klicka helt enkelt på det du är intresserad av, till exempel Romaner. Då kommer du till en träfflista som visar alla romaner som finns tillgängliga som e-bok. De nyaste böckerna hamnar i toppen av listan, men du kan också välja att sortera efter författare eller titel genom att trycka på knapparna ovanför träfflistan.

Du kan också filtrera din sökning efter till exempel författare, ämne eller utgivningsår. Om du använder en dator så syns filtreringen till höger på sidan, på en mindre skärm så ligger filtreringen längst ner på sidan.

Sökfasetter

Läs mer