Bibliotek

Språk

Höstens ungdomsböcker

Varje år kommer det så många nya ungdomsböcker att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Här är de böcker som jag ser fram emot mest den här hösten.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

The Hate U GiveThe Hate U Give av Angie Thomas.
Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara hela sig själv. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Ta det som en manTa det som en man av Hampus Nessvold.
Artisten och programledaren Hampus Nessvold menar att män och killar måste våga ifrågasätta mansrollen, visa vilka de är under den hårda ytan och prata om sina erfarenheter för att kunna överge de destruktiva och begränsande manlighetsnormer som skadar både samhället och dem själva. I kapitel om sex, våld, vänskap, porr, kärlek och kroppskomplex delar han med sig av sina erfarenheter av t.ex. manlig vänskap, olycklig kärlek, bögtest och sexmisslyckanden.

Norra LatinNorra Latin av Sara Bergmark Elfgren.
Sara Bergmark Elfgren är mest känd för Cirkeln-böckerna. Nu kommer hon med en ny övernaturlig roman som utspelar sig på Norra Latin!

 

 

 

Saker ingen serSaker ingen ser av Anna Ahlund.
Fride, Johannes, Linn, Sebastian och Yodit går på Sibylla allmänestetiska läroverk. Sebastian avger nyårslöftet att han ska kyssa en ny person varje månad. Fride är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit målar och försöker ta plats i gänget. Johannes läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Linn är osäker på vad hon ska göra med sin talang. Sebastians nyårslöfte trasslar till saker för fler än honom själv.

 

CrossoverCrossover av Kwame Alexander.
Josh Bell är 12 år. Han och hans tvillingbror Jordan äger på basketplanen. Men när Jordan förälskar sig i en tjej på skolan, förlorar Josh samtidigt sin bästis och sedan blir han av med sina dreadlocks i ett vad. Och när deras älskade pappa visar sig ha hypertoni, en ärftligoch dödlig sjukdom, raseras familjelyckan totalt. Josh gör något dumt på planen och blir avstängd från att spela.

 

Flora Banks förlorade minneFlora Banks förlorade minnen av Emily Barr.
Sjuttonåriga Flora Banks har nästan inget korttidsminne. Enligt hennes föräldrar beror det på en tidigare hjärntumör. Hon minns ingenting från dag till dag och hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. Under en fest kysser hon sin bästis pojkvän Drake. Det är det första hon kommer ihåg sedan hon var tio år. Men han är borta. Flora blir besatt av att hitta killen hon kysste och sökandet tar henne ut på en farlig resa.

Mina smala axlars längtanMina smala axlars längtan av Maria Frensborg.
Magda går på gymnasiet och är handlöst förälskad i Jens som är två meter lång och en vandrande dröm. Magda som önskar sig mer av det mesta är redo för förändring. När det kommer en hemlig inbjudan till KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen, tackar Magda ja. Jens tycker att KG är korkade och pretentiösa. Hur mycket kan man anpassa sig utan att förlora sitt jag? Och hur mycket är man beredd att ge upp för känslan av att vara utvald, älskad, sedd.

Hata GustavsbergHata Gustavsberg av Agnes Lindström.
Mirre bor i Gustavsberg. Här händer det inte mycket. Det kryper i Mirre. Hon vill leva! Hon vill klottra slagord, festa eller vad som helst. Helt oväntat vänder det på en släktmiddag när det brister för Mirre och hon kommer ut som gay. Omgivningen ser med viss skepsis på detta plötsliga utträde ur garderoben. Men Mirre blir mycket nöjd när någon klottrar "flata" på hennes skåp. Något händer! Men så råkar hon fyllehångla med en kille på en fest.

Idag är alltIdag är allt av Nicola Yoon.
Natasha och Daniel är två tonåringar med helt skilda problem som av en slump möts på en gata i New York. Det är Natashas sista dag i New York där hon har bott i tio år. Hennes familj, som levt som papperslösa invandrare, ska deporteras till Jamaica. Den drömske Daniels föräldrar ställer höga krav på sonen och vill att han ska komma in på ett framstående universitet. När de möts blir Daniel omedelbart förälskad. Natasha och Daniel berättar växelvis

Sökfasetter

Läs mer

234998
Av: Nessvold, Hampus
Medietyp: Bok
234366
Av: Barr, Emily
Medietyp: Bok
232755
Av: Ahlund, Anna
Medietyp: Bok
233557
Av: Alexander, Kwame
Medietyp: Bok
234604
Av: Thomas, Angie
Medietyp: Bok
234590
Av: Bergmark Elfgren, Sara
Medietyp: Bok
232756
Av: Frensborg, Maria
Medietyp: Bok
233558
Av: Lindström, Agnes
Medietyp: Bok
230185
Av: Yoon, Nicola
Medietyp: Bok