Bibliotek

Språk

En roman behöver inte vara så lång för att lämna bestående intryck. Sedan jag blev mamma har längden på boken dessutom blivit något mer avgörande vid val av bok. Tiden och koncentrationen finns helt enkelt inte att ge sig in i långa släktkrönikor.

Här är några av de bästa korta romanerna jag har läst. Håll till godo!

/Louise Gladnipa, bibliotekarie

Vi faller av Anna PlattVi faller av Anna Platt.
Denna bok som utspelar sig i Linköping 1992. Jag har bott en tid i Linköping och tyckte därför att det blev extra roligt när jag kände igen mig i stadsbilden som målas upp. Boken handlar om ett antal personer vars liv på olika sätt påverkas av att ett JAS-plan kraschar i bokens första kapitel. Deras liv utspelar sig parallellt, ibland utan att de alls är medvetna om varandra. Eftersom Linköping är en relativt liten stad så känns det också ganska troligt att alla dessa människor skulle kunna känna till varandra, att alla känner alla på ett eller annat sätt. En mycket lovande debut, jag hoppas få läsa mer av Anna Platt.

 

Återstoden av dagen av Kazuo IshiguroÅterstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.
Inte sedan jag läste Doris Lessings Det femte barnet (också en bra kort roman!) har jag fastnat så totalt i en bok av en Nobelpristagare. Jämfört med Patrick Modiano, som i och för sig också håller sig föredömligt kort, flyter språket lätt, man blir engagerad och nyfiken på hur historien om den stele och korrekte butlern Stevens ska sluta. Och samtidigt blir jag otroligt sugen på att följa hans spår genom i Storbritanniens landsbygd, även om jag aldrig skulle ge mig på att köra i vänstertrafik.

 

Blybröllop av Sara PabornBlybröllop av Sara Paborn.
Kunde inte sluta läsa denna bok! För att inte störa bebis och make försökte jag läsa den som e-bok under täcket. Detta resulterade i kraftig huvudvärk, jag läste helt enkelt ögonen ur led! Men det var det värt. Vi får följa bibliotekarien Irene Hussvig som bestämmer sig för att förgifta sin make med hjälp av blysocker. Man får lära sig väldigt mycket om olika gifter och trots att det hon gör är minst sagt förkastligt så hejade jag på Irene och höll tummarna för att hon skulle komma undan. Så bra, så spännande och så handlar den dessutom om en bibliotekarie. Alla rätt, för min del!

 

De osynliga av Roy JacobsenDe osynliga av Roy Jacobsen.
Här får man följa en familjs strävsamma liv på en ö längst ut i Nordnorges kustband. Vi följer Ingrid från det at hon döps tills hon är i 20-årsådlern. Det jag minns mest från denna bok är det vackra språket. Första meningen är formulerad så här En vindstilla dag i juli stiger röken rakt upp. Sedan blir det bara bättre…

Det finns en uppföljning till denna bok som heter Vitt hav, också den väldigt läsvärd.

 

Pojken som fann en ny färg av Oskar SkogPojken som fann en ny färg av Oskar Skog.
En finstämd bok om en pappa som vill göra allt för sin son. Två människor träffas, blir förälskade och får en son tillsammans. Det dröjer inte länge förrän pappan upptäcker att någonting är annorlunda med sonen. Att han verkar höra en melodi som ingen annan hör, att han kryper i ett mönster på golvet som ingen annan ser, att han vill måla i en färg som är osynlig för alla andra.

 

 

Du hittar fler boktips från bibliotekets personal i boktipsarkivet.

Sökfasetter

Läs mer

227789
Av: Platt, Anna
Medietyp: Bok
227765
Av: Paborn, Sara
Medietyp: Bok
221780
Av: Jacobsen, Roy
Medietyp: Bok
202150
Av: Jacobsen, Roy
Medietyp: Bok
174716
Av: Skog, Oskar
Medietyp: Bok
22773
Av: Ishiguro, Kazuo
Medietyp: Bok
6062
Av: Lessing, Doris
Medietyp: Bok