Bibliotek

Språk

Ebba tipsar: Hjältinnor

Äntligen är hon tillbaka, Anne på Grönkulla. I en ny TV-serie. Jag ser den och slås åter igen av hur cool och bra hon är. Vilken förebild! Och så minns jag att jag, ganska ofta faktiskt, har tänkt på henne, tagit fram henne, under årens lopp. Hon har, allt sedan jag läste böckerna som barn, regelbundet figurerat som en slags vägvisare, bland många andra, då jag känt behovet av en. För att hon står upp för vad hon tycker. För att hon inte låter någon trycka ned henne. Men framförallt för att hon fantiserar ohämmat och använder böcker och fantasi för att ta sig igenom och förbi de problem och dilemman som uppstår på vägen. Utöver Anne på Grönkulla följer här tips på andra böcker, för olika åldrar, som berättar om, om man så vill, hjältinnor.

/Ebba Mohlin, bibliotekarie

Anne på GrönkullaAnne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery.
Första boken om den fräkniga och pratglada kanadensiska flickan Anne. Hon kommer som elvaåring till ett gammalt syskonpar på Grönkulla. När boken slutar är hon sexton år och har gått igenom lärarseminariet. Utkom på svenska första gången 1909.

 

 

Godnattsagor för rebelltjejerGodnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli. 
100 heroiska kvinnor, får här sina historier berättade. Elisabeth I, Serena Williams, Malala Yousafzai, Jane Goodall och Anna Politkovskaya är några av dessa, som alla på sitt sätt förändrade världen. Boken är illustrerad av 60 konstnärer från hela världen.

 

Amelia EarhartAmelia Earhart av Isabel Sánchesz Vegara.
Vem var hon Amelia Earhart och vad drömde hon om som barn? Det får vi veta i den här färgstarkt illustrerade bilderboken. En bok som kan inspirera små barn att våga drömma stort.

 

 

Coco ChanelCoco Chanel av Isabel Sánchez Vegara.
Det här är bilderboken som berättar historien om Gabrielle, som efter att ha blivit uppfostrad av nunnor tar sig till Paris och blir Coco. För att livnära sig sjunger hon på kvällarna och syr på dagarna. Hon drömmer stora drömmar och skapar så småningom ett eget modehus vid namn Coco Chanel.

Mina hjältinnorMina hjältinnor eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket av Samantha Ellis.
När Samantha Ellis börjar läsa om sin uppväxts favoritböcker, finner hon att de alla har en kvinnlig huvudperson som hon på olika sätt identifierat sig med. Det är t.ex. Lizzie Bennet i Stolthet och fördom, Anne på Grönkulla och Scarlett O'Hara. Hon inser att hur mycket hjälp vi än får av romaner är det våra egna liv vi lever

 

HjältinnorHjältinnor av Kate Zambreno, Kate.
Hjältinnor är en bok som är svår att placera under en enda genre, en text som rör sig mellan självbiografi, essä och roman. Litteraturforskaren och författaren Kate Zambreno, har skrivit en bok om kvinnor vars gemensamma nämnare är just, att de skriver. Dessutom har de alla av omvärlden, på olika sätt blivit reducerade till att vara något annat än just författare. Boken har blivit hyllad i USA och den ger oss nya vinklar på feminism, litteratur och historia. Vi möter Anaïs Nin, Jean Rhys,, Jane Bowles och många fler.

Du hittar fler boktips på bibliotekens inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

236324
Av: Sánchez Vegara, María Isabel
Medietyp: Bok
238933
Av: Sánchez Vegara, María Isabel
Medietyp: Bok
219359
Av: Zambreno, Kate
Medietyp: Bok
131201
Av: Montgomery, Lucy Maud
Medietyp: Bok