Bibliotek

Språk

Julstämning

Kryp upp i en skön fåtölj med en varm dryck och en julbok.

 

Strax före tolvslagetStrax före tolvslaget : två vinterberättelser av Rainbow Rowell

Två noveller. Tolvslag handlar om Noel and Mags, som träffas på samma nyårsfest varje år men ska de bli ihop på riktigt? I Själsfränder möter Elena, som är ett stort Star Warsfan, sin like i Gabe.

 

 

 

Julens monsterJulens monster av Andreas Palmaer

Julen framställs oftast som en glädjens tid med glada tomtar och paket, men så behöver det inte alls vara. Som för länge sen. Då fanns inga glöggfryntliga tomtar, istället kunde det komma monster på besök.

 

 

 

En julsagaEn julsaga av Charles Dickens

Charles Dickens klassiska julsaga om enstöringen Scrooge som är elak och snål men som då han får besök av julens tre andar: den förflutna, nuvarande och den kommande, blir snäll och generös.

 

 

 

 My true love gave to meI My true love gave to me har tolv välkända YA-författare gått samman och skrivit varsin berättelse som utspelar sig i juletid på olika platser runt om i världen på verkliga såväl som fiktiva platser. Det enda gemensamma novellerna emellan är just julen, annars möter vi många olika traditioner och händelser. En härlig blandning helt enkelt. Mina favoriter är Midnights av Rainbow Rowell och It's a yuletide miracle, Charlie Brown av Stephenie Perkins, men så är det också två av mina favoritförfattare som ligger bakom novellerna.

 

 

Snöstorm och kanelhjärtan Snöstorm och kanelhjärtan

En långtradare fullastad med julklappar kör längs glashala vägar i snöfall. När lastbilen får sladd och välter blir hela länsvägen blockerad och alla julklappar sprids ut över vägen. Istället måste man ta en annan väg förbi det gamla stationshuset med ett kafé och kulturhus. Kaféet börjar nu fyllas av en brokig skara människor som alla har sina anledningar till att ta sin tillflykt just hit, och plötsligt börjar det få liv igen.

 

 

Dash och Lilys utmaningsbokI Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan har Lily placerat ut en röd anteckningsbok med en utmaning i sin favoritbokhandel i hopp om att en kille ska hitta den. Hon är av olika anledningar ensam kvar i New York över jul, är uttråkad och behöver något att göra. Dash, som också är ensam över jul, hittar boken. Han genomför Lilys utmaning och kontrar med en egen. Utmaningarna tar Lily och Dash till klassiska New York-ställen och anteckningsboken fylls av kluriga utmaningar och personliga historier. Och så är ju frågan, kommer Dash och Lily att träffas i verkliga livet och inte bara på sidorna i en bok?

 

Let it snowI Let it snow – en magisk julhelg i tre delar bjuds vi på tre romantiska berättelser som alla utspelar sig i samma stad, Gracetown, under en och samma julhelg. Min favorit av de tre är Maureen Johnsons Jubilee-expressen där vi möter Jubilee (ja, det är faktiskt hennes riktiga namn) som är uppkallad efter en byggnad i Flobie Santa Village, ett miniatyrsamhälle vars hus är av samlarvärde. Just Flobie har betydelse i den här berättelsen eftersom Jubilees föräldrar hamnar mitt i ett upplopp när de ska köpa ett av årets mycket begränsade antal byggnader och hamnar i häktet - på själva julafton. Jag fascineras av en sådan samlarmani måste jag säga. Jubilee blir av familjens advokat satt på ett tåg till farföräldrarna i Florida, alla flyg är inställda på grund av en gigantisk snöstorm. En snöstorm som även får tåget att stanna, en kort bit från Gracetown. Genom rutan får Jubilee syn på ett The Waffle house och då värmen och lyset på tåget stängs av smiter hon helt enkelt av, korsar den öde, sexfiliga motorvägen och går in på the Waffle House. Där träffar hon bland annat Stuart och detta sätter igång en rad oväntade händelser. Det är mysigt, roligt och tokigt och underbart juligt och vem kan motstå det?

 

Sökfasetter

Läs mer

267979
Av: Palmaer, Andreas
Medietyp: Bok
261480
Av: Rowell, Rainbow
Medietyp: Bok
240777
Av: Dickens, Charles
Medietyp: Bok
159974
Av: Cohn, Rachel
Medietyp: Bok