Bibliotek

Språk

Karins tips: Julen i litteraturen

Det finns många finstämda och minnesvärda skildringar av julfirande i barnböckernas värld. Men hur ser det ut inom romankonsten? De jag kommer att tänka på är inte fullt så idylliska men inte desto mindre läsvärda! 

Trevlig julläsning!

/Karin Bladlund, bibliotekarie

SömnenSömnen av Ulf Lundell 
I Ulf Lundells Sömnen finns en skildring av ett julfirande som så att säga ”ballar ur”. Bokens huvudperson, den rebelliske rocksångaren Tommy Cosmo, kraschlandar i sin flickväns julfirande med tjocka släkten. Med tanke på alla högt ställda förväntningar, syskonfejder och ett (alltför) generöst flöde av mat och dryck är det också som bäddat för konflikter. Skildrat med stor inlevelse och hög igenkänning! 

 

 

God JulGod Jul av Jonas Karlsson   
I Jonas Karlssons finurliga julhälsning skildrar han med sin sedvanliga pricksäkerhet och med ett stort mått av humor kontorslivets vedermödor under några hektiska veckor i december.

Det lackar mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Trots nedskärningar och stundande eventuella varsel är alla överens om att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. Något speciellt och lite extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget.
Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet som vittnar om den fina lagandan som råder i kommunhuset. Men julpyntningen visar sig vara svårare att genomföra än man först har trott. När Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå vikten av att samarbeta förbyts julglädjen till regelrätt krigsföring.

Röde OrmRöde Orm av Frans G. Bengtsson
Hur vikingarna firande jul vid Harald Blåtands hov skildras utförligt i ett kapitel i Frans G Bengtsson klassiker Röde Orm. Om du tycker att frossandet i mat och dryck gått överstyr i årets julfirande vill jag lova att det var precis lika illa, om inte värre, i denna mustiga men mycket läsvärda skildring.

 

 

Julen är alla hjärtans festJulen är alla hjärtans fest av Lise Nørgaard
En novellsamling med fyra noveller om julen.  Novellen En formgiven julafton handlar om frun som vill ordna den perfekta julen utifrån ett tips hon hittar i en tidningsspalt, skriven av Danmarks svar på Magdalena Ribbing. Det går inte riktigt så galant som krönikören utlovar och en kan ana att Lise Nørgaard har en ganska kritisk syn på det borgerliga hemmafruidealet. Som i novellen Julresan till mormor där sjuttiotalsfamiljen ska hälsa på den mer konservativa mormodern på landet. Det blir en resa med många komplikationer,  allt skildras med en stor portion värme och humor.

Du hittar fler boktips på bibliotekens inspirationssidor. 
Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

180351
Av: Karlsson, Jonas
Medietyp: Bok
32258
Av: Nørgaard, Lise
Medietyp: Bok
11018
Av: Lundell, Ulf
Medietyp: Bok
102735
Av: Bengtsson, Frans G
Medietyp: Bok