Bibliotek

Språk

Här är några av de böcker som blir film 2018. Snabba dig och läs boken först!

Every Day 

 

 

Jag, EnEvery Day har premiär i februari och bygger på en bok av David Levithan. På svenska heter boken Jag, En.

En, som huvudpersonen kallar sig, vaknar varje dag upp i en annan människas kropp. Kropparna är alla runt 16 år och tillhör vitt skilda människor. När En hamnar i Justins kropp blir En förälskad i Justins flickvän Rhiannon. Hur ska En kunna visa sina känslor då nästa dag kommer att spenderas i någon annans kropp?

 

A Wrinkle in Time

Ett veck i tidenA Wrinkle in Time kommer till Sverige i april. Den bygger på en bok av Madeleine L’Engle som heter Ett veck i tiden på svenska.
”Det är en mörk och stormig natt. Tonåriga Meg Murry sitter i sitt rum på vinden, lyssnar på blåsten som river i huset och funderar för sig själv. Hon vantrivs med sin kropp och sitt utseende. I skolan är det mesta jobbigt och krångligt. Och hennes pappa, vetenskapsmannen, har försvunnit efter att ha jobbat med ett mystiskt experiment på uppdrag av regeringen. Men det är inte bara Meg som är vaken den här natten. Mamma och lillebror Charles Wallace är också uppe, för den mystiska tanten Fru Vadå har kommit på besök och slagit sig ner i deras kök – och hon verkar veta en hel del både om vart Megs pappa kan ha tagit vägen, och om hur de ska kunna få tillbaka honom. Den vindlande, spännande och banbrytande Ett veck i tiden är en av 1900-talets stora ungdomsboksklassiker.”

 

Love, Simon

Bara tre ordI juni kommer Love, Simon till svenska biografer. Den är baserad på Becky Albertallis bok Simon vs. the homo sapiens agenda. På svenska heter boken Bara tre ord.

Sextonårige Simon Spier har aldrig berättat att han är gay. Men när ett mejl hamnar i fel händer, riskerar hans hemlighet att komma ut i ljuset. Nu måste Simon hitta ett sätt att ta sig ur sin bekvämlighetszon innan han knuffas ut och det utan att fjärma sig från sina vänner eller kompromissa med sig själv. Och hur skulle han kunna berätta att han är kär i den mest fantastiska killen någonsin när omgivningen inte vet att han är gay.

 

Ready Player One

Ready Player OneFilmen kommer på bio i mars och bygger på en bok med samma namn av Ernest Cline. Den har inte blivit översatt till svenska. Boken utspelar sig i en dystopisk framtid. Wade Watts spenderar all sin tid i OASIS, en utopisk virtuell värld, för att slippa undan den bistra verkligheten. Mannen som skapade OASIS har lovat att den person som hitta de gåtor (easter eggs) han har gömt i OASIS ska få ärva hans enorma förmögenhet och dessutom få kontroll över OASIS. En dag snubblar Wade på den första gåtans lösning.

 

Mortal Engines

De vandrande städernaMortal Engines kommer på bio i december. Det är Peter Jackson, mannen bakom Sagan om ringen-filmerna som ligger back projektet. Filmen bygger på en bok av Philip Reeve, som heter De vandrande städerna på svenska. 

Tom faller av staden där han bor, ett London som drivs framåt av gigantiska motorer. Tillsammans med flickan Hester blir han strandsatt i ödemarken och Jägaren Törnskata, en man som återuppväckts från de döda, är dem hack i häl. Tom tvingas förråda sin stad för att förhindra katastrof.

 

Wonder

UndretWonder kommer på bio i februar. Den är baserad på en bok med samma namn av R. J. Palacio. På svenska heter boken Undret.

”Tioårige August Pullman vet mycket väl att folk stirrar på honom. Trots att han gömmer sig bakom sin långa lugg och envist ser ned i marken känner han deras blickar och hör deras fniss och viskningar. Ingen trodde att August, eller Auggie som han kallas, skulle överleva sin födsel, men det gjorde han. Hans ansikte var dock helt deformerat och han har genomgått oräkneliga operationer. Det enda han önskar är att få vara som alla andra barn, men det är inte så lätt, när man inte ser ut som någon annan. Auggies mamma och pappa, hans syster Via och hans hund (som är hans bästa vän) har alltid stöttat honom och följt hans framsteg men nu står dom inför något riktigt stort. Auggie kan inte längre hemundervisas utan det är dags för honom att börja femte klass i en närbelägen skola. Hur ska de andra barnen reagera? ”

 

Sökfasetter

Läs mer

222635
Av: Albertalli, Becky
Medietyp: Bok
212216
Av: Albertalli, Becky
Medietyp: Bok
174016
Av: Palacio, R. J
Medietyp: Bok
171912
Av: Levithan, David
Medietyp: Bok
174030
Av: Palacio, R. J
Medietyp: Bok
168067
Av: Levithan, David
Medietyp: Bok
226021
Av: Cline, Ernest
Medietyp: Bok
108875
Av: Reeve, Philip
Medietyp: Bok
110558
Av: Reeve, Philip
Medietyp: Bok
2460
Av: L'Engle, Madeleine
Medietyp: Bok