Bibliotek

Språk

Sedan 2005 har boende ute på öarna i Norrtälje kommun kunnat låna böcker på hemmaplan tack vare bokbåten. Liksom biblioteksbussen tar sig båten fram med en väl avvägd samling låneböcker som lånas precis som på vilket bibliotek som helst. Den enda skillnaden är att lånetiden sträcker sig över hela sommaren, så det finns gott om tid för läsning.

Bokbåtens verksamhet har tidigare drivits av Regionbibliotek Stockholm men kommer från och med våren 2018 att tas över av Norrtälje kommun. Detta är ett samarbete med Haninge, Värmdö och Österåkers kommuner med stöd av Region Stockholm.

Bokbåtens verksamhet startade redan 1953, då Norrtälje var med på turlistan under en kort tid innan det enbart blev fokus på kommunerna längre söderut, det vill säga Österåker, Värmdö och Haninge. Vår kommun kom åter in på turlistan 2005 och sedan dess får öborna besök en vecka på våren och en vecka på hösten.

Ombord finns ungefär 3000 böcker och besökarna får tips och hjälp av tre bibliotekarier som följer med på rutten.

I dagsläget passerar bokbåten följande öar i Norrtälje kommun: Löparö, Arholma, Gräskö, Norröra, Söderöra samt Svartlöga.

Sökfasetter

Läs mer