Bibliotek

Språk

Johanna tipsar: Yoga för barn

Varför yoga för barn? Yoga får barnet att må bra i både kropp och själ. Förutom en ökad smidighet, balans och ny energi kan yoga göra att barnet utvecklar ett bättre självförtroende och får lättare att koncentrera sig. I dagens hektiska värld behöver vi verktyg för att kunna varva ned och ge kroppen en chans till återhämtning. Detta gäller inte minst våra barn. När man yogar med barn är samarbete grundläggande och det finns inga tävlingsmoment. Yogastunden blir en vila från jämförelse och strävan. Att vara olika är något bra och alla deltar utifrån sina unika förutsättningar.

/Johanna Rickegård, barn- och ungdomsbibliotekarie

En yogasaga med Sam och SallyEn yogasaga med Sam och Sally av Katarina Ekstedt.

Häng med Sam och Sally på ett spännande äventyr för att finna en efterlängtad skatt. En skattkarta leder dem först in i den djupa skogen, där de bland annat träffar på en hund, flera grodor och en uggla. Stigen leder sedan ut till havet där både surfare och hajar korsar deras väg Ska de verkligen kunna hitta skatten? Med yogarörelser till varje uppslag får barnet känna sig delaktig i historien och samtidigt röra på sig.

SagoyogaSagoyoga av Evelina Hartwig.

I den här boken får du följa med på en flygtur över stadens hus och brus och samtidigt lära dig att göra olika yogarörelser. Häng med upp över hustaken, genom solens strålar och lyssna efter lejonen som vrålar! Längs vägen övar vi på att balansera, djupandas, vråla, hoppa, vrida och sträcka på kroppen. Men även det allra svåraste – att ligga alldeles, alldeles stilla.

Allt är möjligtAllt är möjligt av Azusa Itagaki.

Azusa Itagaki har bearbetat folksagor från Japan. Hon har omvandlat sagorna till pedagogiska övningar där kroppen och andningen hamnar i fokus. Barnen blir aktiva deltagare i berättelserna genom att förvandla sig till olika karaktärer. Boken är anpassade för barn i åldrarna 4 och uppåt.

Yoga med barnYoga med barn av Helen Larsson.

Helen Larsson har mer än 20 års erfarenhet av yoga och har provat många olika yogaformer. Numera är hon internationellt certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare, yinyogalärare samt diplomerad barnyogalärare. I Yoga med barn finns tips och inspiration att komma igång och yoga med barn. Boken innehåller kapitel om hur man yogar med barn, om uppvärmning, positioner, yogasagor, andningsövningar och om barn och stress. Huvudfokus är åldrarna 3 till 8 år, men i boken finns även ett kapitel för äldre barn.

SagoyogaSagoyoga av Filippa Odevall.

Andas som ett lejon, balansera som en surfare och bli smidig som en kobra! Sagoyoga av Filippa Odevall innehåller fem berättelser som på ett lekfullt sätt introducerar barn till yoga. Genom att kliva in i sagans värld och härma allt från flygplan till fjärilar tränas styrka, smidighet och balans. Förutom den mer fysiska yogan finns här också sagor med övningar för att träna avslappning, andning och enkel meditation. Det här är en bok för såväl nybörjare som erfarna yogautövare som vill hitta ett roligt och tillgängligt sätt att introducera yoga till sina barn.

Du hittar fler boktips på bibliotekens inspirationssidor. 
Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

243110
Av: Odevall, Filippa
Medietyp: Bok
234522
Av: Larsson, Helen
Medietyp: Bok
243204
Av: Ekstedt, Katarina
Medietyp: Bok
226923
Av: Itagaki, Azusa
Medietyp: Bok
227101
Av: Hartwig, Evelina
Medietyp: Bok