Bibliotek

Språk

Många tankar och funderingar snurrar runt i huvudet när man just blivit mamma – nu finns det en liten varelse som ska tas om hand på bästa sätt. Vissa får panik medan andra snabbt finner sig mammarollen. Oavsett vilken sorts mamma du är så är här några boktips som kan roa, ge svar och/eller stöd i mammavardagen.

/Johanna Rickegård, barn- och ungdomsbibliotekarie

Brev till en nybliven förälderBrev till en nybliven förälder: ett feministiskt manifest i femton punkter av Chimamanda Ngozi Adichie. 
Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie skriver ett brev till en väninna som just fått en dotter. Brevet består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar? En påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till barnen.

GravidilskaGravidilska av Pernilla Alexandersson. 
Pernilla Alexanderssons ilska väcktes under hennes egen graviditet. Bilden hon haft av tiden före, under och efter förlossningen stämde inte med verkligheten. Hon skriver om förlossningskrisen, om tabun kring hur vi talar om rädsla, komplikationer och skador och om samhällets begränsande syn på graviditet och barnafödande. Men boken är också en kärleksförklaring till alla som kämpar, protesterar och engagerar sig för förändring.

MammaboostMammaboost! : Recept för ett skönare mammaliv: energi för vardag, vaknätter & vab av Marita Karlson. 
Boken vänder sig till nyblivna mammor med inspiration och recept för ett grönare liv. Del ett inriktar sig på föräldern, både under och efter graviditeten. Här finns bl.a. smoothies, sallader och bowls. Del två riktar in sig på det lilla barnet. Hur introducerar man grönsaker, vilka mellanmål kan ersätta bananen och smörgåsen, vilka smoothies fungerar för både stora och små? Även ett födelsedagskalas som inte ger någon sockerchock.

Hit med flaskanHit med flaskan! : Handbok för panikslagna mammor av Emma Knyckare.
Här tar komikern och radioprofilen Emma Knyckare med oss med på sin resa in i mammalivet. Hon skildrar graviditetens vedermödor och glädjeämnen, från att svälla upp och inte längre få plats på spinningcykeln, till att för första gången höra sin bebis hjärtljud och slutligen få möta lilla Maggan. Hon behandlar ämnen som kejsarsnitt, amning, abort, bonusbarn, mammakroppen och småbarnsåren.

Den digitala barnvaktenDen digitala barnvakten: vad gör den nya tekniken med våra barn? av Patrik Wincent.
Dagens barn utsätts för en rad olika typer av skärmar, mobiler, surfplattor och datorer. Författaren vill vägleda föräldrar och personer som arbetar med barn att skapa sunda ramar kring skärmanvändningen. Om vad forskningen säger, vilka symptom vi börjat se redan nu och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Boken vänder sig till blivande föräldrar eller föräldrar som har små barn (0-10 år) och som behöver tips och konkreta råd.

Sökfasetter

Läs mer

243349
Av: Knyckare, Emma
Medietyp: Bok
239057
Av: Wincent, Patrik
Medietyp: Bok
235631
Av: Karlson, Marita
Medietyp: Bok
232550
Av: Alexandersson, Pernilla
Medietyp: Bok
228163
Av: Adichie, Chimamanda Ngozi
Medietyp: Bok