Bibliotek

Språk

Äntligen sommar och semester! Nu ska allt det där roliga vi längtat efter göras; utflykter, fixa allt som behöver fixas på hemmaplan, träffa släkt och vänner osv osv…. Och hela tiden ska man förgylla sommarvardagen med goda middagar och sånt som kommer däremellan. Frukost, fika och fest t.ex. Använd bibliotekets kokboksavdelning för inspiration. Här kommer några tips. Glad sommar !

/Christina Hallingström, bibliotekarie

SemesterSemester: från försommarfest till kräftskiva av Jens Linder.
Här finns sommarens mat, lekar och gör det själv-projekt. Inspiration till grillpartyt och kräftskivan, men också mat som passar det lilla sommarköket i båten eller på campingplatsen. Hjälp med planering, åtgång och buffématen till sommarens stora kalas. Recept för att ta vara på säsongens primörar.

 

Ekstedt över öppen eldEkstedt över öppen eld: recept för det analoga köket av Niklas Ekstedt.
En bok om att tillaga mat över öppen eld, i tusentals år människans enda sätt att anrätta mat. Här ges grunderna i Niklas Ekstedts matlagning, hur man gör upp en eld, vilken ved som är bäst och varför gjutjärn gör maten god och nyttig. Recept inspirerade av nordiska smaker och råvaror. Man behöver inte ens göra upp en eld, en gjutjärnspanna på spisen räcker oftast.

I det enkla bor det godaI det enkla bor det goda av Ernst Kirchsteiger.
Bokens recept är inspirerade av det toskanska bondköket, det skandinaviska köket och författarens centraleuropeiska matarv. De omkring åttio recepten varvas med personliga berättelser. Här finns pastarätter, grytor, sallader, soppor, gratänger och lite sött. Ängamat, dillkött och renskav, toskanska bönsoppor, långbakad rotselleri, gulasch och rabarbersorbet. Även om hur man skapar en kryddtäppa, och listor för skafferiet.

 

GrillaGrilla: maten, glöden och såserna av Chris Schlesinger & John Willoughby.

 

 

 

 

Annas matAnnas mat av Anna Bergenström.
En ny, uppdaterad upplaga med över hundra nya recept, många nya bilder och fler råd och tips. Här finns både den lättlagade vardagsmaten och den lite mer tidskrävande festmaten, sallader, soppor, desserter och bröd.

 

 

SvamplyckaSvamplycka : bland smörsoppar och finska riskor av Jens Linder & Pelle Holmberg. 
Här presenteras 25 olika matsvampar från hela svampsäsongen. Man får lära sig att känna igen dem, ta hand om, förvara och tillaga varje sort. Boken innehåller recept på femtio olika svamprätter.

 

 

 

 Kokbok för friluftskockarKokbok för friluftskockar: 125 genomtänkta recept och 54 smarta tips som förändrar din friluftsupplevelse av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall.

 

 

 

Sökfasetter

Läs mer

222016
Av: Kirchsteiger, Ernst
Medietyp: Bok
231479
Av: Ekstedt, Niklas
Medietyp: Bok
183877
Av: Linder, Jens
Medietyp: Bok
187179
Av: Schlesinger, Chris
Medietyp: Bok
166784
Av: Bergenström, Anna
Medietyp: Bok
135258
Av: Linder, Jens
Medietyp: Bok
138958
Av: Hjelmstedt, Fredrik
Medietyp: Bok