Bibliotek

Språk

Valborg tipsar: Pride

Stockholm Pride är slut för i år men Roslagen Pride tar vid 10-11 augusti. Vi firar med Pride-tips! Här är några av mina personliga favoriter.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

På våra barnsidor hittar du alltid tips på regnbågsböcker för barn. Klicka här för att komma dit.

På våra ungsidor finns regnbågsböcker för ungdomar. Klicka här för att komma dit.

Tillbaka till henneTillbaka till henne av Sara Lövestam.
Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch. Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de? År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början. Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

I mitt namnI mitt namn : en bok om att vara trans av Moa-Lina Olbers Croall.
Boken bygger på intervjuer med transpersoner, såväl ungdomar på högstadiet och gymnasiet som skådespelerskan och Guldbaggevinnaren Saga Becker, estradpoeten Yolanda Bohm och skolchefen Lina Axelsson Kihlblom. Här finns också fakta om trans och tips till den som är transperson. Tänkt för ungdomar som funderar över sin könsidentitet, men riktar sig också till dem som befinner sig runt en transperson, som skolpersonal, vänner och familj.

Gay: En världshistoriaGay: en världshistoria.
Nio historiker från olika länder visar här hur synen på homosexualitet har skiftat från antikens Grekland och Rom till dagens frigörelse, sociala acceptans och moderna partnerskapslagar. Med utgångspunkt i memoarer, brev, konst och litteratur visas hur den varierande och unika gaykulturen växt fram.

En pojkes egen historiaEn pojkes egen historia av Edmund White.
Så här beskriver författarlexikonet Alex boken: "Romanen berättar om en pojke som upptäcker sin homosexualitet på fyrtio- och femtiotalet. När han är femton har han sex med en tolvårig kamrat. Det är en troskyldig lek, ännu ostörd av det självhat som ska komma att prägla den växande medvetenheten om vad ordet »homosexuell« betyder där de lever. I takt med att pojken blir vuxen försöker han sig på heterosexuell kärlek, buddhism och psykoanalys, för att bli »frisk«. Han kommer också att ange en man han älskar en äldre lärare och älskare som han anmäler för skolmyndigheterna för att passa in i den totalitära kultur som omger honom."

Giovannis rumGiovannis rum av James Baldwin.
James Baldwin, född i Harlem i New York, är en av de stora amerikanska författarna, men föga känd i Sverige. Baldwin var en av de stora namnen inom medborgarrättsrörelsen. 2016 gjordes en dokumentärfilm baserad på ett manuskrift av Baldwin om just den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Den mycket sevärda filmen finns att se på svtplay under augusti 2018. Klicka här för att komma till svtplay.

 

Om vi bara kunde byta kroppar med varandraOm vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson.
Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd. Utslängd, utfryst, uthängd. Förr hette han Bella, men det var aldrig han. Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige. Hennes familj har försökt dränka henne och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp. Läsaren får följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål.

Monster i garderobenMonster i garderoben av Johan Hilton.
Boken är en analys av Alfred Hitchcocks skräckfilm Psycho och en biografi över Anthony Perkins som spelade mördaren Norman Bates. Detta skedde i en tid när homosexuella sågs med misstänksamhet. Den mammabundne och misstänkt fjollige Bates blev en ödesdiger figur att förknippas med, vilket blev en dödsstöt för Perkins karriär.

 

Flicka möter pojkeFlicka möter pojke av Ali Smith.
Som grund för romanen finns Ovidius berättelse om myten om Iphis. Syskonen Imogen och Anthea finns på en reklambyrå. När de möter Iphisol, en orädd aktivist, förändras deras tillvaro. Det handlar om kärlek och förvandling och om konsumismens absurditet.

 

 

Frans och LarsFrans och Lars: kärlek och klasskamp på 1890-talet av Kalle Holmqvist.
Så här beskrev förlaget boken: "I augusti 1897 blir grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. De döms till tre månaders fängelse. I den arbetarhistoriska reportageboken Frans och Lars återskapas deras levnadsöden med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial. Inget tyder på att de skilde sig från andra män inom arbetarklassen vid denna tid. De var helt enkelt två vanliga knegargubbar - som tyckte om varandra."

HusfridHusfrid av Alison Bechdel.
Den kylige och krävande familjefadern Bruce Bechdel var engelsklärare och begravningsentreprenör i familjens hemby. Först under collegetiden upptäckte Alison, som nyligen själv kommit ut som lesbisk, att hennes far var homosexuell. Bara månader efter hennes upptäckt avled fadern och efterlämnade i sitt arv ett familjemysterium för sin dotter att lösa. I den här banbrytande, kritikerrosade och bästsäljande grafiska memoaren kartlägger Alison Bechdel sin sköra relation till sin bortgångne far. I hennes händer blir familjens historia en kraftfull och subtil berättelse, återupplevd med humor, fylld med litterära anspelningar och hjärtekrossande detaljrikedom. Husfrid är en av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus, och blev 2006 utnämnd till årets bok av Time Magazine.

Du hittar fler boktips på bibliotekens inspirationssidor. 
Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

220204
Av: Olbers Croall, Moa-Lina
Medietyp: Bok
211379
Av: Hilton, Johan
Medietyp: Bok
165854
Av: Holmqvist, Kalle
Medietyp: Bok
163071
Av: Lövestam, Sara
Medietyp: Bok
141031
Av: Bechdel, Alison
Medietyp: Bok
140706
Gay
Medietyp: Bok
176779
Av: White, Edmund
Medietyp: Bok
159964
Av: Baldwin, James
Medietyp: Bok