Bibliotek

Språk

Barns rättigheter

LitenLiten av Stina Wirsén.

I typisk Wirsén-anda möter vi ett litet knytt som heter just Liten. Liten tycker om när alla är vänner men det är ofta det är bråkigt hemma, och när den Ena eller den Andra bråkar blir det så stora bråk som gör att Liten mår dåligt. Någon i trapphuset kanske förstår, men Liten vågar inte berätta. Men när Liten berättar för fröken på förskolan får Liten hjälp…

KylskåpsböckernaKylskåpsbolibompa av Lisbeth Pipping.

Den här boken handlar om Oscar som blir först jourhemsplacerad och sedan familjehemsplacerad. Genomgående i boken får vi förklaringar av svåra ord skrivna på ett sätt så att barn förstår. Vi får även förklaringar på vad barnkonventionen innebär i ett sådant här fall och vilka rättigheter ett barn har.

 

Lilla nej-bokenLilla nej-boken av Sarah Sjögren.

Vi får följa Billie en dag då hen vill säga nej till olika saker. Ibland kan det ju vara rätt att säga nej, men ibland kanske det är bra att lyssna på vad andra säger. Pappa kanske har rätt i att det blir kallt att gå ut i sommarkläder på vintern, så även om Billie vill säga nej är det nog bra att säga ja. Men sen om ens kompis vill kramas på förskolan, visst har en rätt att säga nej då? Och om en fröken frågar om en vill sitta i knät? Vad viktigt det är att få säga nej och bestämma över sin egen kropp och ibland säga ja, till när mormor kommer och vill kramas. Boken tar upp några sådana tillfällen och Billie pratar med sitt gosedjur Kattis som uppmuntrar hen. Boken avslutas med ett par frågor från Kattis till barn som läst boken.

Alla barns rättAlla barns rätt av Pernilla Stalfelt.

En bilderbok om barns rättigheter som de står skrivna i barnkonventionen. Boken tar upp varje artikel för sig och förklarar med hjälp av teckningar och pratbubblor vad de orden betyder i praktiken. En del av de rättigheterna kan kännas självklara för oss som lever i Sverige, men det kan vara viktigt att sätta sig in i andra barns situation!

 

Malalas magiska pennaMalalas magiska penna av Malala Yousafzai.

Jag tror att många känner till Malala Yousafzai som tilldelades Nobels fredspris 2014 då hon var 17 och år, och blev den yngsta att motta priset. Denna bok är Malalas egen berättelse om varför hon engagerat sig så i flickors rätt till utbildning.

Sökfasetter

Läs mer

251700
Av: Yūsufzay, Malālah
Medietyp: Bok
251983
Av: Sjögren, Sarah
Medietyp: Bok
213729
Av: Pipping, Lisbeth
Medietyp: Bok
206195
Av: Wirsén, Stina
Medietyp: Bok
146667
Av: Stalfelt, Pernilla
Medietyp: Bok