Bibliotek

Språk

Frida tipsar: Feminism på seriehyllan

Serier idag är inte bara bra för att det erbjuder mycket bilder och lite text, utan också för att det finns många författare som använder formatet till att teckna skarpa politiska och samhällsdebatterande texter. Du hittar mycket härlig feminism på seriehyllan, till exempel. Här kommer jag plocka ut några personliga favoritrussin ur den feministiska seriekakan.

/Frida, bibliotekarie

 

Kolik förlags femisexserie presenterar Maran Kolik förlags femisexserie presenterar Maran av Lina Neidestam.

Detta är min personliga favorit som jag gärna ger bort i present till oblyga vänner. Precis som det står är detta en feministisk sexserie. Är det inte underbart! En annan favoritingrediens i den här berättelsen är folktro och saga. Tänkt dig näcken på albumets framsida och du anar vad du kommer få vara med om.

Den handlar om Nora som ska skriva sin stora roman och drar sig tillbaka till en fäbovall långt in i skogen. Tyvärr går det så där med skrivandet och det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Det är helt andra saker än en generationsroman som dyker upp framför skrivmaskinen. Ur skogen kommer sagoväsen och de är leksugna, om jag säger så….Vad är som är verklighet och vad som är Noras fantasier, det vet hon snart inte själv.

ZeldaZelda av Lina Neidestam.

Lina Neidenstam, som skrev och ritade Maran, är kanske främst känd för sina seriealbum om Zelda. Zelda är en, i mitt tycke, fantastisk karaktär, en slags feministiskt antihjälte. En helt underbar operfekt person! Som oftast går det inte helt bra för Zelda och hennes drömmar om en karriär i media-Stockholm hindras mest av hennes egen lathet och bakfylla. Relationerna funkar kanske inte heller som de borde, men det är ju aldrig Zeldas fel! Trots att jag och Zelda lever väldigt olika liv är serierna fulla av igenkänning och klockrena observationer av allt från PMS till midsommarstänger.

 

Den rödaste rosen slår utDen rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist.

Liv Strömqvist är en annan favoritförfattare. Kanske inte lika lättillgänglig som Neidenstam, utan Strömquist ger sin läsare lite mer att bita i. Här blir seriestripparna små konstverk i sig. Konstverk laddade med budskap och samhällskritik.

Så här beskriver förlaget, ordfront, seriealbumet Den rödaste rosen slår ut: I Den rödaste rosen slår ut undersöker Liv Strömquist hur det går för kärleken i senkapitalismens tid. Med hjälp av Beyoncé, Sören Kierkegaard, smurfarna, sociologisk teori, missnöjda dokusåpadeltagare, Platon och många fler söker hon svar på frågan om varför vi känner så lite. Kan vi styra förälskelse? Och vad är det egentligen som händer när kärlek tar slut?

Kvinnor ritar bara serier om mensKvinnor ritar bara serier om mens, redaktör: Sara Olausson.

I början av sin karriär var Sara Olausson på fest. Där pratade hon med en manlig kollega som slängde ur sig att han hatade kvinnliga serietecknare eftersom det bara gör serier om mens. Detta var inte bara extremt puckat sagt utan visade sig dessutom, vid närmare undersökning, inte vara sant. Det var snarare så att det led akut brist på berättelsers om mens inte bara i serieform, utan i vilken form som helst.
För att råda bot på detta bjöd Sara Olausson in ett antal serietecknare för att vara med i denna antologi om mens.

Trots att jag hade haft mens i väldigt många år, när jag läste det här albumet, fick jag lära mig många nya saker om menstruation. Det var dessutom väldigt befriande ta del av andras berättelser och upplevelser. Alla människor som har mens, och alla andra med för den delen, hade mått bra av att läsa den här boken.

Sökfasetter

Läs mer

267353
Av: Strömquist, Liv
Medietyp: Bok
138441
Av: Neidestam, Lina
Medietyp: Bok