Bibliotek

Språk

Karin tipsar: Relationen till mamma

Relationen till mamma. Ett i det närmaste outtömligt ämne inom litteraturen. Kanske för att så många har en relation till det? Här kommer några favoriter som skildrar den ibland komplicerade relationen mellan mor och dotter. Gemensamt för dem, utöver mor-dotterrelationen, är att de ställer frågor om kön, klass och etnicitet.

/Karin, bibliotekarie

ModersmjölkenModersmjölken av Nora Ikstena.

En fertilitetsläkare som inte har några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som växer upp hos sina morföräldrar och får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans berättar de växelvis fram en av Lettlands mest uppmärksammade romaner på senare år. Modersmjölken spänner över hela Lettlands Sovjettid och är en skildring av hur det auktoritära styret inskränkte enskilda människors liv och möjligheter – men också av ett lands uppvaknande och väg mot frihet.

 

Varm mjölkVarm mjölk av Deborah Levy.

Sofia Papastergiadis är engelska trots att hon har ett grekiskt efternamn. Helst av allt vill Sofia skriva, men så är det där med hennes mammas ben. Mamma Rose har haft svårt att gå sedan maken Christos lämnade dem för att flytta hem till Grekland. Nu har mor och dotter satt sitt sista hopp till en specialist på neuropsykiatriska åkommor med en klinik i Almería Spanien. Medan Rose går i närkamp med dr Gomez inleder Sofia vägen till självständighet.

 

LadivineLadivine av Marie Ndiaye.

Malinka växer upp i en förort till Paris med sin afrikanska mamma, Ladivine. Hon bryter sig loss, byter namn till Clarisse och skaffar sig ett eget liv med man och barn. En gång i månaden besöker hon i hemlighet sin mor. Hon berättar inget om sitt liv, inte ens att hon har en dotter som fått namnet Ladivine.

 

 

LucyLucy av Jamaica Kincaid.

Lucy, som är en av Kincaids mest lästa romaner, är ett starkt och originellt porträtt av en ung kvinna som upptäcker — och uppfinner — sig själv. Den handlar om tonårsflickan Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att arbeta som au pair i en amerikansk familj. Familjen tycks ha allt som går att önska sig — de är vackra, rika och lyckliga. Men Lucy, som är en frisinnad och avväpnande person som får alla hon möter att öppna sig, ser snart sprickorna i den fina fasaden. Själv bär hon på en historia som ingen känner till, om ett uppbrott från modern och en önskan att frigöra sig från sitt förflutna.

Mitt namn är Lucy BartonMitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout.

Lucy Barton återhämtar sig långsamt från en operation. När hennes mamma, som hon inte har talat med på många år, kommer på besök verkar det som om deras trevande samtal skulle kunna få dem att hitta tillbaka till varandra. Men strax under ytan finns all spänning och frustration som genomsyrat deras relation och som resulterat i Lucys flykt från den trasiga familjen, hennes önskan att bli författare, äktenskapet och kärleken till de två döttrarna.

 

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

275420
Av: Ikstena, Nora
Medietyp: Bok
260237
Av: Levy, Deborah
Medietyp: Bok
229685
Av: Strout, Elizabeth
Medietyp: Bok
191643
Av: Ndiaye, Marie
Medietyp: Bok
33478
Av: Kincaid, Jamaica
Medietyp: Bok