Bibliotek

Språk

Annalena tipsar: Nyheter med Roslagsanknytning

Pionjär på de sju havenPionjär på de sju haven av Charlotte Röing.

Blott 24 år gammal ger sig sjökapten Nils Werngren av på sin första världsomsegling. Tillsammans med åtta besättningsmän korsar han de stora världshaven med Mary Ann, ett knappt 22 meter långt segelskepp, och når andra sidan jordklotet. Resan blir den första världsomseglingen under svensk flagg. Under åren 1839 till 1854 får han på nära håll uppleva opiumkrig, guldrusch, farsoter och sammandrabbningar med kannibaler. Han går i land på okända öar och knyter vänskapsband med den tahitiska drottningen Pomare och hövdingarna på Wea. Författaren Charlotte Röing tar oss med på kapten Werngrens spännande äventyr genom hans berättelser, brev och loggböcker som tack vare sin rikedom i detaljer gör varje läsare till medresenär på strapatsfyllda färder.

Ortala brukOrtala bruk av Eva Sundström.

Ortala bruk i norra Roslagen var länge ett av landets viktigaste järnbruk. Med människan i centrum skildras nu järnbrukets egen värld i boken om Ortala bruk, rikt illustrerad med nytaget bildmaterial, kompletterat med äldre foton. I boken möter vi skomakaren, skolmästaren, mästersmeden och koldrängen. Alla har de levt och verkat vid bruket, ett samhälle i miniatyr, befolkat av arbetare med en eftertraktad specialkompetens från andra länder och styrt av företagsledare med internationella nätverk. Det var en egen värld med alla samhällsfunktioner inom räckhåll: skola, fattigvård, apotek, post, skräddare, mjölkvarn, handelsbod och annat som krävdes för att samhället skulle fungera. Spåren av den verksamhet som pågick i Ortala bruk under flera hundra år fram till 1800-talets slut finns fortfarande kvar. Med hjälp av gamla kartor, brandförsäkringsdokument, lämningar i landskapet och berättelser från förr rekonstruerar författarna bilden av den spännande bruksmiljö som en gång varit.

Låt havet läka dina sår av Maria ArvidsonLåt havet läka dina sår av Maria Arvidson.

Det är tidig morgon när Em landar på svensk mark igen. Efter det att hon hämtat sitt bagage och knuffats runt en stund bland andra sömndruckna passagerare och hemvändare styr hon stegen mot montern för biluthyrning. Det är ingen som vet att hon kommit tillbaka och därför av naturliga skäl inte heller någon som möter henne. Ett beslut Em noga övervägt. Hon vill få komma hem i lugn och ro, om än ett bedrägligt sådant, utan alla de frågor som ännu inte har några svar.Var har Em varit någonstans? Vad är det egentligen hon lämnat bakom sig och varför har hon valt att inte meddela sin familj att hon kommer hem? Vilka frågor är det som inte har några svar och hur ska hon finna svaren hon söker? Är det ens möjligt?

 EkbackenEkbacken av Johan Smedberg.

Eliot Jansson kliver ut ur fängelset i Norrtälje och återvänder till sitt kära Herräng. Där planerar han att bygga upp ett nytt hederligt liv med arbete och familj. Han får jobb som kock på förskolan i byn och lär känna fjärilssamlaren Stiegert Kjellin. Men allt blir inte som han tänkt sig. Händelserna runt mordet på Olivia och rånet på Herräng Dance Camp kommer ikapp och till synes sjukliga företeelser drabbar honom. Polisinspektör Herbert Stoltenberg försöker reda ut vem eller vilka som ligger bakom det som skakar Herräng sensommaren 2019. Johan Smedbergs Ekbacken är en nervkittlande historia om besatthet och förföljelse. Ekbacken är en fristående uppföljare till Glittergruvan.

/Annalena, bibliotekarie

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

275585
Av: Sundström, Eva
Medietyp: Bok
275638
Av: Smedberg, Johan
Medietyp: Bok
277905
Av: Röing, Charlotte
Medietyp: Bok
279118
Av: Arvidson, Maria
Medietyp: Bok