Bibliotek

Språk

När jag var väldigt ung så var Klas Östergren en författare vars böcker jag slukade, vilket så här i backspegeln kan tyckas lite märkligt eftersom berättelserna ofta hade ingredienser som alkoholiserade, identitetssökande unga män som hängde i barer och kvinnoporträtteringen nästan var obefintlig. Det var helt enkelt inte direkt saker jag kunde identifiera mig med. Jag har funderat på det där. Det fanns något annat än något slags förebilder som tilltalade mig. Förmodligen var det just det faktum att nästan alla hans verk berör existentiella problem som lockade till läsning: varför man finns till, sökandet efter identitet, meningen med livet och människans ansvar. Det var längesedan jag läste något av Klas Östergren men på läslistan ligger nu den senaste i raden av hans utgivna böcker, tegelstensromanen Renegater, som i DN beskrivs som ”En mäktig prosakatedral som blottar konspirationer och hemligheter i svenskt samhälls- och kulturliv”. Läs den gärna men läs även gärna något annat ur Klas Östergrens digra produktion.

/Lisa Odén, bibliotekarie

 

I en skog av sumakI en skog av Sumak

En dag anländer en ny elev, Dan Schoultze, till en Stockholmsskola. Kenneth Jansson blir vän med den märklige Dan och hans syster. De bor tillsammans i ett stort hus som gränsar till en skog av sumakträd, vars blad ser ut som marijuana som också växer i skuggan av sumakens blad. Inne i skogen finns en hydda, och när det blir sommarlov ligger de där insvepta i grönska och rök. Men det krig som pågår i Vietnam drabbar alla, direkt eller indirekt.

 

TwistTwist

Roman om hur svek och utnyttjande drabbar människor. Med utgångspunkt i 1960-talet då kärlek till en kvinna väcktes, skruvar sig romanen fram mot vår egen tid. Pengar byter händer under centrala Stockholms förvandling för femtio år sedan liksom på 1980-talet då muren mellan öst och väst faller. Information och inflytande frigörs.

 

 

OrkanpartytOrkanpartyt

Hanck Orn befinner sig i sin lägenhet i en sliten huvudstad i Norden. Han lyssnar på Orgeln i en utsändning från Storkyrkan som pågått i över hundra år. Strömmen går, samtidigt nås Hanck av ett dödsbud. Han börjar undersöka omständigheterna kring dödsfallet. En fest som pågått i över hundra år har urartat.

 

 

 

GentlemenGentlemen

Bröderna Henry och Leo Morgan bor i en våning på Hornsgatan i Stockholm. Morgan är boxare och pianist, Leo är f.d. barnstjärna, filosof och sextiotalspoet. Sommaren 1978 dyker jag-personen, Klas Östergren, upp och flyttar in hos bröderna Morgan. Han tänker skriva en nutidsroman i stil med Strindbergs Röda rummet.

 

 

 

GangstersGangsters

Fortsättning på "Gentlemen". Romanen sträcker sig från 1970-talets slut och tjugofem år framåt. Om självbedrägeri, omöjliga människor, omöjlig kärlek och omöjlig sanning.

 

 

 

Här hittar du fler boktips från bibliotekets personal.

Sökfasetter

Läs mer

252682
Av: Östergren, Klas
Medietyp: Storstilsbok
189742
Av: Östergren, Klas
Medietyp: Bok
115535
Av: Östergren, Klas
Medietyp: Bok
102767
Av: Östergren, Klas
Medietyp: Bok
3509
Av: Östergren, Klas
Medietyp: Bok