Bibliotek

Språk

Nyligen gick Carl-Henning Wijkmark bort. Förmodligen är han nog mest känd för att han tilldelades Augustpriset 2007 för romanen Stundande natten. Eller kanske för debutromanen Jägarna på Karinhall, som ofta har betraktats som ökänd. Det senare är inte märkligt egentligen; att med skönlitterära medel trovärdigt skildra hur det gick till på den nazistiske riksmarskalken Hermann Görings lantgods, är en uppgift förenad med risker. Det ihärdiga utforskandet av den europeiska 1900-talshistorien, och de frågor som därigenom väcks, har givit Wijkmark läsarnas erkännande och respekt. Han har ofta kallats för en ”europeisk författare” och hans böcker har översatts till en mängd språk. Wijkmark skrev förutom romaner också mycket annat: journalistik, essäer, kritik och samtalsböcker.

Jag vill rekommendera tre böcker, som alla finns i Norrtälje:

Vi ses igen i nästa drömVi ses igen i nästa dröm
En lättläst och tankeväckande roman som börjar i nutidens Lund, men som sedan på ett mystiskt sätt förflyttar sig till mellankrigstiden och vackra Amalfibukten i södra Italien. Här finns det mycket att fästa uppmärksamheten vid, men som Ingrid Elam avslutade sin recension: ”den är främst en intagande, livfull och varmt underfundig roman”.

 

 

Du som ej finnsDu som ej finns
Kort kärleks- och krigsroman. Kombinerar sensuell skildring av ”nutidens” Paris med starka scener från Fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen. Bortträngda minnen, skuld och försoning, som vanligt skrivet utan ta till för många ord.

 

 

 

Städernas svallStädernas svall
Underbar samtalsbok skriven med vännen Ulf Peter Hallberg. De två besöker Paris, München, Wien, Helsingfors och Barcelona. Den är oavbrutet inspirerande, lärorik och underhållande. Den genomsyras av historiska perspektiv. Leif Zern skrev om den: ”Det hör till det bästa i denna intellektuella tête-à-tête. Två författare som inte ber om ursäkt för att de läser böcker som saknar bäst-före-datum”. Jag blev själv sugen på att utforska historien, resa till städerna och läsa dessa författare som inte toppar topplistorna.

 

/Peter Appelgren, bibliotekarie

Här hittar du fler boktips från bibliotekets personal.

Sökfasetter

Läs mer

176780
Av: Wijkmark, Carl-Henning
Medietyp: Bok
153746
Av: Hallberg, Ulf Peter
Medietyp: Bok
198281
Av: Wijkmark, Carl-Henning
Medietyp: E-bok
117555
Av: Wijkmark, Carl-Henning
Medietyp: Bok
10819
Av: Wijkmark, Carl-Henning
Medietyp: Bok