Bibliotek

Språk

Almapriset 2020 gick till den koreanska författarinnan Baek Heena. Tre av hennes böcker är översatta till svenska och jag kan bara rekommendera alla att läsa dem och njuta av både historierna och bilderna. Almajuryns motivering löd: ”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker och berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestiva uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande.”

MolnbullarMolnbullar

En morgon hittar två syskon ett litet moln som fastnat i ett träd. De tar med molnet hem till mamman, som bakar bullar av det. När bullarna är färdiggräddade öppnar mamman ugnsluckan och ut svävar molnbullarna. Men vad händer när man äter sådana bullar?

 

 

En fe på badhusetEn fe på badhuset

Dukji går till det gamla badhuset med sin mamma. Det finns ett nytt badhus i staden också, men Dukjis mamma vill hellre gå till det gamla. Och det var tur för på det gamla badhuset träffar Dukji en fe som hittar på jättemånga roliga vattenlekar.

 

 

Magiska godiskulorMagiska godiskulor

Dongdong går till leksaksaffären för att köpa nya kulor. Han hittar några som han aldrig sett förut, det är godiskulor säger farbrorn som jobbar i affären. Dongdong köper kulorna och när han kommer hem bestämmer han sig för att smaka en, den har ett mönster som han känner igen… Så fort Dongdong börjar suga på godiskulan hör han ett mystiskt ljud. Ljudet kommer från soffan i vardagsrummet. Dongdong förstår att så länge han har den soffmönstrade godiskulan i munnen kan soffan prata med honom. När den första godiskulan är slut tystnar soffan och Dongdong tar fram en ny kula…

/Johanna, bibliotekarie

Sökfasetter

Läs mer

278048
Av: Paek, Hui-na
Medietyp: Bok
278049
Av: Paek, Hui-na
Medietyp: Bok
270206
Av: Paek, Hui-na
Medietyp: Bok