Bibliotek

Språk

Minns ditt Norrtälje.En solig sommardag för 60 år sedan lekte barnen på Gransätersgatan som vanligt i sandlådan. Då uppenbarade sig plötsligt en grupp musikanter från Frälsningsarmén och spelade för dem. Fem av barnen slog sig ned på rad på lagom avstånd från frälsningssoldaterna och lyssnade intresserat. Några av deras kamrater var mer avvaktande och höll sig på distans. Håkan Hollström som bodde på Gransätersgatan 8 tog bilden från ett av fönstren i bostaden.

Det är en helt vardaglig bild från en vanlig dag i det Norrtälje som fanns för ett drygt halvsekel sedan. Men samtidigt en bild som väcker känslor. De heroiska frälsningssoldaterna som spelar för 5-6 små barn. Barnen som sitter i en prydlig rad och lyssnar.

Det här är en av de mer än 500 bilderna som finns i den här boken. Alla bilderna har några saker gemensamt:

Alla är tagna från fotografins barndom fram till och med 1999.

Alla är tagna i Norrtälje stad.

Alla är hämtade ur privata album.

Tillsammans blir de 500 bilderna en berättelse om livet i Norrtälje stad under ett sekel. Vi kan med bildernas hjälp förundra oss över alla stora förändringar som ägde rum under 1900-talet. Och vi kan dra oss till minnes händelser, människor och platser.

Alla bilder i boken kommer från den insamling av bilder som Norrtälje bibliotek och Bibliotekens vänner ordnat under 2017–2018.

Författare: Mikael Grann, Anna Guttorp, Jakob Jakobsson.
Omfång: 160 sidor
Utgivningsår: 2018

Pris: 180 kr

Boken säljs på Norrtälje stadsbibliotek, Biblioteksbussen samt biblioteken i Rimbo, Väddö och Hallstavik. Den finns också att köpa på Norrtäljes museum och konsthall samt på Pythagoras industrimuseum. Du kan också beställa boken via det här formuläret. Eventuell fraktkostnad betalas av beställaren.

Sökfasetter

Läs mer