Bibliotek

Språk

Karin tipsar: Böckerna som försvann

Det finns en del böcker som varit bortglömda under decennier men som av olika anledningar, tack och lov, har återupptäckts. Här kommer tips på några böcker som trots att de skrevs för över 50 år sedan fortfarande känns aktuella och är väl värda att läsas.

/Karin Bladlund, bibliotekarie

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

 

 Det växte ett träd i BrooklynDet växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith.

På 1910-talet växer Francie upp i Williamsburg tillsammans med en charmig, men alkoholiserad pappa. Hennes familj är fattig och vardagen hård. Men Francie är en drömmare som ser ett liv bortom fattigkvarteren och den svåra uppväxten ger henne värdefulla erfarenheter. Beväpnad med en outsinlig vetgirighet ger hon sig ut för att erövra livet. Gavs ut på svenska första gången 1944.

 

 Ensam i BerlinEnsam i Berlin av Hans Fallada.

Hans Fallada föddes 1893. Trots censur och politisk förföljelse valde han att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin (Jeder stirbt für sich allein) publicerades. Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946.

 

Stoner Stoner av John Williams.

Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Hans liv ligger utstakat han ska slita på föräldrarnas gård med den torra jorden. Men Stoner har läshuvud och skickas till universitetet för att bli agronom. När han hamnar på ett seminarium i litteratur ändrar hela hans liv riktning. Stoner är en gripande roman om en mans livsresa. Utåt är han oansenlig, men inom honom ryms en värld av sorger, förhoppningar och besvikelser.

 

VäggenVäggen av Marlen Haushoffer.

En kvinna följer med släktingar till alperna. När hon går och lägger sig första kvällen är hon ensam i huset och när hon vaknar dagen efter är hon fortfarande ensam. Hon går ut för att leta efter de andra och styr stegen mot värdshuset i närmaste by. Men på vägen dit går hon rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan är alla varelser, både djur och människor, döda.

Det har ofta sagts att den som har läst Marlen Haushofers Väggen aldrig mer blir densamma och att det är en bok man bär med sig resten av livet. Väggen kom ut första gången 1963.

Carol

Carol av Patricia Highsmith.

Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna och tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka henne ett julkort, vilket blir början på en passionerad kärleksaffär - men som också gör att Carol riskerar förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem.

Patricia Highsmith publicerade Carol 1952 med titeln The Price of Salt under pseudonymen Claire Morgan. Förlagets beskrivning på omslaget löd: »Romanen om en kärlek samhället förbjuder«. Fyrtio år senare trycktes romanen igen, med titeln Carol och i Patricia Highsmiths eget namn.

Sökfasetter

Läs mer

192114
Av: Haushofer, Marlen
Medietyp: Bok
186331
Av: Williams, John
Medietyp: Bok
167922
Av: Fallada, Hans
Medietyp: Bok
108453
Av: Highsmith, Patricia
Medietyp: Bok