Bibliotek

Språk

Ulla tipsar: Ungdomsböcker för vuxna

Här följer några spännande ungdomsböcker som även vuxna kan läsa.

/Ulla Edenmark

DjupgravenSerien Havsfolket (Djupgraven, Sjörök, Mareld) av Camilla och Viveca Sten.

Spännande trilogi i skärgårdsmiljö. Vi får följa Tuva som är lite av en outsider och inte så populär i skolan. Hon trivs i skärgården där hon bor, och känner sig hemma i havsmiljön med kobbar och skär. Men snart börjar allt att förändras – folk försvinner, skuggor under vattnet följer båtarna och varelser syns bland träden…

 

Norra latinNorra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Första delen i en planerad Stockholmsserie. Handlingen utspelar sig på Norra Latin som numera har en teaterlinje. Vi får följa Tamar som drömmer om att bli skådespelare, när hon börjar första terminen på skolan. Men vissa personer är inte vad de utger sig för, klasskamraterna går inte att lita på och underliga saker börjar hända. Karaktärerna är solida, skildringen av gymnasiemiljön medryckande, och handlingen är spännande.

 

OrdbrodösenOrdbrodösen av Anna Arvidsson.

Albas släkt bär på en hemlighet – kvinnorna i släkten är ordbrodöser och har en förmåga att kontrollera andra. Men när Alba ska initieras på sin artonårsdag går något fel, och hon skickas till en avlägsen släkting i Stockholm. Där börjar hon pussla ihop ledtrådarna som visar vad som egentligen hänt, och varför – samtidigt som Alba själv grubblar på sitt arv och om hon egentligen vill följa sitt förutbestämda öde.

 

Vattnet drarSerien Vattnet drar (Vattnet drar, Jorden vaknar, Berget offrar) av Madeleine Bäck.

En spännande, övernaturlig trilogi som utspelar sig i Gästrikland. När kroppen av en kvinna hittas i Malmjärn börjar onda krafter att röra sig igen – det som legat dolt har vaknat igen och bygden plågas snart av ett urgammalt förbund mellan människa och natur.

 

En väktares bekännelserSerien En väktares bekännelser (En väktares bekännelser, Visheten vaknar, Sömnernas sömn) av Elin Säfström

Tilda är väktare och hennes uppgift är att hålla ordning på tomtar och troll som bryter mot regler och beter sig illa. Till hjälp har Tilda oftast sin mormor, men hon är just nu på uppdrag i Norrland, så Tilda och hennes skabbiga lilla hund (som visar sig vara lite mer än så) far runt i Stockholm på sina inlines, och försöker hålla efter regelbrytarna. En rolig bok, som blandar urban fantasy med nordisk folktro.

Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

253683
Av: Säfström, Elin
Medietyp: Bok
251181
Av: Bäck, Madeleine
Medietyp: Bok
250437
Av: Sten, Camilla
Medietyp: Bok
227721
Av: Bäck, Madeleine
Medietyp: Bok
234590
Av: Bergmark Elfgren, Sara
Medietyp: Bok
233543
Av: Sten, Camilla
Medietyp: Bok
235546
Av: Säfström, Elin
Medietyp: Bok
221414
Av: Sten, Camilla
Medietyp: Bok
227055
Av: Arvidsson, Anna
Medietyp: Bok
223884
Av: Säfström, Elin
Medietyp: Bok
215299
Av: Bäck, Madeleine
Medietyp: Bok