Bibliotek

Språk

Anna tipsar: Älskade förbannade tonåring

Älskade förbannade tonåringÄlskade, förbannade tonåring av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard.

Tonårstiden kan stöka till det ordentligt i familjen och ställer nya krav på föräldraskapet. Älskade förbannade tonåring utgår från vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen: tonåringen talar inte längre med dig, hjälper inte till hemma, bråkar med syskon, vill bara vara med sina vänner eller ifred bakom en stängd dörr. Dessutom finns andra orosmoment: skolresultat, grupptryck, sociala medier, missbruk. Den här boken har kommit till för att hjälpa föräldrar att hitta sätt att klara av svårigheter med att ha barn i tonåren. Den visar olika vägar att lotsa tonåringen genom en rad problemsituationer och ger verktyg för hur du som förälder kan skydda ditt barn. Förhoppningen är att ni tillsammans kan bygga upp en positiv relation.

Ungdomar och unga vuxnaUngdomar och unga vuxna av Philip Hwang, Ann Frisén och Björn Nilsson.

Boken tar upp vad det innebär att var ungdom i åldern 12 -19 år och att var ung vuxen i åldern 20 – 30 år. Det är en mer av lärobok som riktar sig till studerande och yrkesverksamma som träffar ungdomar och unga vuxna, såsom lärare, poliser, vårdpersonal, men den är också intressant för föräldrar som vill lära sig mer om sina ungdomars väg till vuxenlivet. Författarna går igenom utvecklingsteorier och beskriver bland annat fysisk, kognitiv och socioemotionell utveckling, samt sexualitet och identitet. De tar upp centrala sammanhang för ungdomar och unga vuxna, såsom familj och jämnåriga, skola/utbildning och internet. Det handlar också om problem som depression, ätstörningar, mobbning, droger och antisocialt beteende.

Lyssnar din tonåring?Lyssnar din tonåring? av Liria Ortiz och Charlotte Skoglund.

Boken vänder sig till föräldrar och anhöriga som oroar sig över kommunikationen med de växande barnen. Man får lära sig sätt att samtala som väcker motivation utan att skapa motstånd hos den man talar med. Metoderna heter MI (motiverande samtal) och CRAFT (Community Reinforement Approach and Family training). Bl.a. om hur man skapar ett bättre samtalsklimat och på sikt åstadkommer förändringar i positiva riktningar.

 

TonårsbokenTonårsboken av Catarina Kentell och Catharina Wöhlecke-Haglund.

I Tonårsboken träffar du tolv familjer som berättar om sina både jobbiga och glädjerika resor genom tonårstiden. Du får bland annat läsa om hur det var och hur det gick för familjen Blomgren som slet med frågan om grupptryck bland tonåringar och för familjen Zachrisson som var övertygade om att deras tonåring ”fått någon form av diagnos” när han förändrades radikalt som tonåring. Du kan också läsa om Hanna som i sin tonårstid gjorde slut med sin mamma och pappa och försvann ut ur deras liv. Familjerna Alskog och Edwardsson berättar om utmaningarna som uppstod när kärnfamiljen splittrades och fyra eller fler tonårsföräldrar skulle samverka. Genom familjernas erfarenheter är ambitionen att inspirera till hur du kan navigera som tonårsförälder.

HjärnstormHjärnstorm av Daniel J. Siegel.

Här avlivas ett antal myter om hjärnan under ungdomstiden, som att den är omogen och inte fungerar så "vuxet" som den borde. Under denna intensiva utvecklingsperiod knyter vi relationer med jämnåriga, söker nya upplevelser och tar risker. Siegel hjälper oss att se vilka strategier som fungerar för både vuxna och unga - vilka gränser som behöver sprängas och vilka gränser vuxenvärlden kan sätta. Boken innehåller faktabaserade kapitel om hjärnan, anknytningsrelationer och vår utveckling från barn till vuxna. Till varje kapitel hör övningar och verktyg som bygger på de nya kunskaper om hjärnan.

TonårshjärnanTonårshjärnan av Frances E. Jensen och Amy Ellis Nutt.

 Boken vill ge svar på de vanligaste frågorna om tonåringars humörsvängningar, sömn och riskbeteende. Råd om hur man kan stötta på bästa sätt och hantera svåra dilemman kring gränssättning. Författaren är professor i neurologi och har forskat om hjärnans utveckling från den neonatala perioden fram till vuxenhet och använde sin kunskap för att försöka förstå vad som hände i tonårssönernas hjärnor och hur hon på bästa sättet kunde bemöta pojkarna.

/Anna Mätlik, barn- och ungdomsbibliotekarie

 Du hittar fler boktips på våra inspirationssidor. Klicka här för att komma dit.

Sökfasetter

Läs mer

246535
Av: Hwang, Philip
Medietyp: Bok
255341
Av: Kimber, Birgitta
Medietyp: Bok
229598
Av: Ortiz, Liria
Medietyp: Bok
239225
Av: Kentell, Catarina
Medietyp: Bok
223871
Av: Jensen, Frances E
Medietyp: Bok
224185
Av: Siegel, Daniel J
Medietyp: Bok