Bibliotek

Språk

Bokklubben läser: Moxie

Tycker du om att läsa och att ge och få boktips? Då är Bokklubben något för dig! Vi träffas en gång i månaden och pratar om en bok som vi alla har läst.

Anmäl dig till silvana.lotz@norrtalje.se så får du mer info. Skriv namn, ålder och e-postadressen i anmälan. För dig mellan 14 och 18 år.

Här kan du läsa vad bokklubben tyckte om Moxie.

MoxieMoxie av Jennifer Mathieu.

4,5 av 6 poäng

Vivian bor tillsammans med sin mamma i en liten stad i Texas. På skolan där hon går utsätts tjejerna nästan dagligen för olika typer av sexistiska kommentarer och trakasserier. Måttet är rågat för Vivian och hennes tjejkompisar en dag när skolans personal inför så kallade klädkods-kontroller. Kontroller som riktar in sig främst på tjejernas klädsel. Med inspiration från sin mammas ungdomsrevolt börjar Vivian, i hemlighet, göra ett fanzine under namnet Moxie, som hon lägger ut på skolans tjejtoaletter. Genom fanzinet uppmanar hon alla, som har fått nog av sexistiska skämt och klädkoder, att på olika sätt säga ifrån och göra uppror.

Bokklubben kom fram till att Moxie är en lättsam och rolig roman om feministiskt uppvaknande. Vi tyckte dock att händelserna i romanen kändes lite för otroliga och överdrivna för att kunna relatera till. Som till exempel lärarnas beteende och (icke)reaktion på de allvarliga sextrakasserierna; kärleksrelationen som nästan är för bra för att vara sann; den dramatiska och romantiska slutscenen; skolmiljöerna som är allt för ytligt beskrivna och tvingar oss att referera till vår egen skolkorridor eller till den typiska korridoren från valfri highschool-film. Ja, hela upplägget, inte minst slutscenen, har lite Hollywoodfilm över sig. Däremot kan vi känna igen oss i den brinnande ilskan och frustrationen som Vivian upplever, över att känna sig illa behandlad men inte finna orden eller handlingarna för att göra något åt det i stunden. Hon vill ju egentligen bara ställa sig upp och skrika. Vi reagerade också på hur pass laddat det, än idag, kan vara att kalla sig för feminist. Jennifer Mathieu har skrivit en sprudlande roman som ger en härlig revanschkänsla som dröjer sig kvar i kroppen. Sammantaget är boken luftigt skriven och lätt att ta sig igenom, ett skönt avbrott och en vitaminkick.

 

Sökfasetter

Läs mer

251183
Av: Mathieu, Jennifer
Medietyp: Bok