Bibliotek

Språk

De senaste månaderna läste jag två otroligt spännande fantasy bokserier som jag tänkte att jag måste tipsa om! Sedan mindes jag fler böcker som kan räknas till mina fantasy favoriter. Om ni är ute efter en bladvändare läs gärna någon – eller alla – av följande böcker.

/Silvana Lotz, barn- och ungdomsbibliotekarie

 

GlastronenGlastronen av Sarah J. Maas.

Bokserien består av 7 böcker och var så pass spännande att jag istället för att titta på TV på kvällarna läste några kapitel till.

Glastronen är del 1 i serien. I kungadömet Adarlan - där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand - kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott. Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.

Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.

För er som helst läser på engelska så går det utmärkt att låna böckerna på engelska!

OdinsbarnKorpringarna av Siri Pettersen.

Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ...

Odinsbarn är första delen i serien Korpringarna - en spektakulär fantasyberättelse med rötter i den nordiska mytologin.

JärnprovetMagisterium av Holly Black.

Harry Potter har sitt Hogwarts, Callum Hunt sitt Magisterium - en ny, magisk värld att älska för alla tweens, skapad av urban fantasy-drottningarna Cassandra Clare och Holly Black. Callum Hunts pappa har alltid varnat honom för magi. Han har satt upp tre enkla regler:

1. Lita aldrig på en trollkarl
2. Lyckas aldrig med en uppgift som en trollkarl ger dig
3. Låt aldrig en trollkarl ta dig med till Magisteriet.

Och nu är Call på väg att bryta alla tre. När Call blir kallad till inträdesprovet till Magisteriet, skolan för magiker, gör han sitt yttersta för att misslyckas. Han bränner upp papper, gör sönder utrustning och är otrevlig - allt för att bli utkastad så fort som möjligt. Men vad gör det när han blir utvald ändå? Och är verkligen Magisteriet så illa som hans pappa alltid har fått honom att tro? Call kommer snart att upptäcka att allt inte är vad det ser ut att vara och att den största prövningen ännu ligger framför honom.

Järnprovet är den första av fem delar i nya succéserien "Magisterium". Kittlande urban fantasy med mörka undertoner för alla som älskade "Harry Potter", "Spiderwick" och "Mortal Instruments".

DiabolicDiabolic av S. J. Kincaid

 Detta är egentligen ingen fantasyroman utan Science fiction. Jag inkluderade den ändå för att den fängslade mig lika mycket som de andra böckerna. Och många som läser fantasy tycker även om Science fiction.

Diaboler är hänsynslösa. Diaboler är livsfarliga. Inte ett spår av mänsklighet återstår hos dem. Eller? Nemesis är en Diabol, en varelse med mänskligt utseende, mänskligt DNA, men manipulerad och programmerad till att bara bry sig om sin ägares välmående. I Nemesis fall är det Sidonia, dottern i en av galaxens högst uppsatta familjer. Flickorna växer upp sida vid sida - den ena människa, den andra livvakt. Men så kräver kejsaren Sidonias närvaro i det kejserliga palatset, som ett sätt att utpressa hennes pappa. Det enda sättet för Nemesis att skydda Sidonia nu, är att ta hennes plats. Omgiven av korrupta politiker och bortskämda rikemansbarn måste hon lära sig att se ut och uppföra sig som en fin dam. En svår uppgift, när man är framavlad för att döda. Men när rymdimperiet hotar att falla sönder upptäcker Nemesis att hon trots allt har en human sida, som vida överträffar den hos personerna hon omges av. Bland intriger, svek och förräderi är kanske hennes förmåga att älska det som kan rädda såväl henne som hela imperiet.

BläckhjärtaBläckhjärta av Cornelia Funke.

Vad skulle hända om du kunde läsa dig in i en berättelse och de fiktiva väsen slank in i din egen värld?

En kall och stormig natt dyker en objuden gäst upp hemma hos Meggie och hennes pappa Mo. Han varnar Meggies pappa för en man som heter Capricorn. Nästa morgon reser Mo i all hast med Meggie till hennes faster Elinor.

Elinor äger det mest dyrbara bibliotek som Meggie någonsin sett. Där gömmer Mo boken om vilket allt handlar. En bok som Mo för många år sedan läste för sista gången och som nu står i centrum för ett osannolikt magiskt och kvävande äventyr.

 

Sökfasetter

Läs mer

226114
Av: Kincaid, S. J
Medietyp: Bok
240203
Av: Kincaid, S. J
Medietyp: Bok
217909
Av: Maas, Sarah J
Medietyp: Bok
202811
Av: Pettersen, Siri
Medietyp: Bok
202402
Av: Black, Holly
Medietyp: Bok
214359
Av: Maas, Sarah J
Medietyp: Bok
97143
Av: Funke, Cornelia
Medietyp: Bok