Bibliotek

Språk

Sarah provläser: Tankar mellan sött och salt

Du som är mellan 13 och 19 år kan få en bok att recensera! Hur du gör kan du läsa mer om här. Det har Sarah gjort. Här är hennes recension!

Tankar mellan sött och saltTankar mellan sött och salt av Marta Söderberg.

Boken handlar om Moa som ska tillbaka till skolan efter sommarlovet mellan sexan och sjuan. Hennes föräldrar tycker att det ska bli spännande för Moa att börja på högstadiet men för Moa själv känns allt nattsvart. Hon tror inte för en sekund att det kommer att bli bra men det vågar hon inte säga till sina föräldrar som bara vill hennes bästa. Moa känner sig ensam och har inga vänner och med tanke på det som hände på sommarlovet känner hon att dagarna i skolan kommer att bli en plåga. Hela Moas tillvaro i skolan går ut på att försöka gömma sig för sina plågoandar för att undvika deras hat. För att försöka överleva skoldagarna låter Moa en person med namnet Edward blanda sig in i hennes vardag.

Marta Söderberg, foto Ola KjelbyeBoken är skriven nästan som en dagbok, korta kapitel och formad utifrån Moas perspektiv på tillvaron. Redan från första sidorna får du en hint om att det som hände på sommarlovet har för Moa en stor betydelse i hennes liv. Det har gjort stora avtryck för framtiden. Boken handlar om en stor portion mod och att våga stå upp för vad du tycker är rätt och fel. Den handlar också om att våga berätta för någon du litar på och att låta någon komma nära.

Jag tycker att boken tar upp en situation som säkerligen förkommer i skolan idag, därför tycker jag att det är en viktig bok för både unga men även vuxna.

Boken är lättläst och passar för ungdomar från högstadiet och uppåt. Jag rekommenderar denna bok mycket starkt.

/Sarah

Foto av Marta Söderberg: Ola Kjelbye

Sökfasetter

Läs mer