Bibliotek

Språk

Lisa tipsar: Svenska kvinnor som gått före

Mina ögon fastnar på rubriken i DN ”Kvinnor förlorare i Stockholms arbetsliv” som jag sitter och läser vid köksbordet. Det är en artikel publicerad 2 april 2019 som refererar till en nyligen publicerad studie som följt kvinnor och män födda på 80-talet. Det är nedslående läsning. Något säger mig att det nog inte står bättre till i Sverige som helhet. Sverige som ju internationellt lyfts fram som ett av de länder i världen där man kommit längst just i denna fråga men artikeln bekräftar att vi ändå inte når hela vägen fram. Jag funderar över utvecklingen.

Samma dag snubblar jag över en annan artikel där rubriken är mer upplyftande ”Ett lexikon där kvinnor får ta plats”. Den beskriver ett digert projekt där man samlat information om historiskt betydelsefulla kvinnor i en digital databas där man kan söka eller botanisera planlöst bland kvinnor som framförallt haft stor samhällelig betydelse.

När jag läst lite här och där bland ett urval artiklar om dessa kvinnor slås jag av vilka starka band det finns mellan de som banat väg och de som verkar idag – inte bara enskilda människoöden utan beslut, lagar, institutioner, arbetsliv och privatliv. Det känns oerhört fint att få ta del av de som gått före. Läs, botanisera, upptäck och låt dig beröras av kvinnor som gjort skillnad i skbl.se (Svenskt kvinnobiografiskt lexikon).

Nedan följer ett axplock av boktips av eller om författare som finns omnämnda i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

/Lisa Odén, bibliotekarie

Ett jävla solskenEtt jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.

Biografi över journalisten och författaren Ester Blenda Nordström (1891-1948). Som Sveriges första undersökande reporter slet hon som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland, reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

En piga bland pigorEn piga bland pigor av Ester Blenda Nordström.

Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – "wallraffare". År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok En piga bland pigor återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det.

 

 

PennskaftetPennskaftet av Elin Wägner.

Romanen gavs ut 1910 och utspelar sig bland yrkeskvinnor i Stockholm. Mycket handlar om arbetet för kvinnlig rösträtt, även om yrkesarbete och ekonomisk självständighet, politisk aktivism, social gemenskap samt frågor som rör moral, erotik och kärlek.

 

 

Kata DalströmKata Dalström: agitatorn som gick sin egen väg av Gunnela Björk.

Biografi över Kata Dalström (1858-1923). År 1894 anslöt sig Kata Dalström, uppvuxen i högborgerlig miljö, till socialdemokraterna. Hon reste land och rike runt och agiterade, hamnade i opposition med partiledningen men älskades ute i landet. Katas brinnande engagemang gjorde henne till en stridbar frontfigur för den unga arbetarrörelsen under demokratins genombrottstid. Privatlivet var lika stormigt som det politiska.

 

Kvinnor på gränsen till genombrottKvinnor på gränsen till genombrott: grupporträtt av Tidevarvets kvinnor av Ulrika Knutson.

Om kvinnorna på tidningen Tidevarvet och på Medborgarskolan vid Fogelstad under 1920- och 30-talet. Gruppen diskuterade politik, religion och privatliv och bestod av författare, journalister, pedagoger och politiker såsom Elin Wägner och Elisabeth Tamm.

 

 

Svenska hemSvenska hem: den sanna historien om fröken Frimans krig av Monika Björk.

För några år sedan kom SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig". Det här är boken som TV-serien baserades på. Monika Björk och Eva Kaijser berättar om verklighetens ”Svenska Hem” som mot alla odds blev en framgångssaga. Vi får möta de stridbara kvinnorna som drömde om en ny och rättvis värld och banade väg för det moderna svenska folkhemmet.

De sista tanternaDe sista tanterna: ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar av Fatima Bremmer

En bok om den svenska tanten, dvs. kvinnor födda under 1910-1930-talen. Här behandlas ämnen som husmorsideal och familjepolitik, bakgrund ges till tanternas karakteristiska inredning, frisyr, klädstil och fritidsintressen. Även om dagens hemmafrutrend och tantinspirerade mode.

 

Sökfasetter

Läs mer

263930
Av: Bremmer, Fatima
Medietyp: Bok
235716
Av: Björk, Gunnela
Medietyp: Bok
238970
Av: Bremmer, Fatima
Medietyp: Bok
181683
Av: Björk, Monika
Medietyp: Bok
60333
Av: Nordström, Ester Blenda
Medietyp: Bok
11012
Av: Wägner, Elin
Medietyp: Bok