Bibliotek

Språk

Ebba tipsar: Syskon

Här ett antal berättelser som rör sig kring syskonrelationen. Kärlek, svartsjuka, hemligheter, lögner, gemenskap, svek och mycket annat existerar samtidigt inom de ramar som denna relation utgör. För författare är det en aldrig sinande källa till dramatik.

/Ebba Mohlin, bibliotekarie

Ett system så magnifikt att det bländarEtt system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson.

Först kom Sebastian, sen kom Clara, sen kom Matilda. Sen kom kalabaliken när en pappa kände för att lätta sitt hjärta och någon annans hjärta kom av sig. Den natten föddes inte bara trillingar på Lunds lasarett, utan också nog med hemligheter för en kvarts livstid. Tjugofem år senare hänger en ung kvinna sig. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten.

 

SyskonenSyskonen av Tessa Hadley.

Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga. Roland kommer med sin nya fru som systrarna inte tycker om. Alice har med sig en gammal kärleks tonårsson som smider planer att förföra Rolands dotter. Fran kommer utan sin man som prioriterat turné med bandet. Och äldsta systern Harriet får sin självbild sönderslagen när passionen slår till. Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat.

 

Arv och miljöArv och miljö av Vigdis Hjorth.

De är fyra vuxna syskon och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna. Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Arvstvisten sätter igång en kraftfull rörelse, där de tysta hemligheter som präglat familjen nu börjar avtäckas. Äldsta dottern Bergljot har brutit med familjen men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på.

 

 

FörlåtenFörlåten av Agnes Lidbeck.

När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas systrarna för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets.

 

TestamenteTestamente av Nina Wähä.

När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Ingen blir särskilt glad över att se henne. Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorton beroende på hur man räknar) som aldrig någonsin dragit jämt. Nu är uppgörelsens tid.

Sökfasetter

Läs mer

262786
Av: Wähä, Nina
Medietyp: Bok
244232
Av: Lidbeck, Agnes
Medietyp: Bok
252239
Av: Hadley, Tessa
Medietyp: Bok
254035
Av: Hjorth, Vigdis
Medietyp: Bok