Bibliotek

Språk

Louise tipsar: Klimatsmart resande

I dessa dagar är vi många som lider av klimatångest och får panik vid tanken på alla dessa flygresor kors och tvärs och hur de påverkar vår miljö. Det allra enklaste sättet att resa klimatsmart är att göra det via böckernas värld och låta sig förflyttas till nya platser utan att ens lämna fåtöljen. Här kommer några tips på romaner om svenskar på resa.

/Louise Gladnipa, bibliotekarie

All inclusiveAll inclusive av Hans Gunnarsson.

Författaren C.G. har drabbats av skrivkramp och behöver ett jobb. Han får erbjudandet att åka till en all inclusive-resort på Guadeloupe och skriva en roman som lockar människorna att åka dit. På plats börjar C.G. märka att han inte kan styra vad för historia han ska skriva. Så börjar dödsfallen komma.

 

 

GrålekenGråleken av Maria Sveland.

Julia och Jesper åker med dotter till Anholt. Med miljöombyte hoppas de hitta tillbaka till varandra. Framme i huset på den märkliga ön med en öken som upptar stora delar av landskapet, blir ingenting som de hade hoppats. Julia dricker alltmer för att stå ut och snart tycker hon sig se syner och höra oförklarliga ljud. Är det bara inbillning, en konsekvens av vinet?

 

 

Elva dagar i BerlinElva dagar i Berlin av Håkan Nesser.

Arne Murbergs far ger på dödsbädden sin son ett uppdrag. För att kunna utföra det måste Arne ge sig av till Berlin. Så småningom kommer han iväg trots bristande resvana och skrala språkkunskaper. Arnes väg korsas av både onda och goda krafter.

 

 

 

För oss är natten ljusFör oss är natten ljus av Christoffer Holst.

Olivers farfar har dött vilket tvingar Oliver att resa med sin dysfunktionella familj till USA. När de äntligen ska lämna landet är Norwegians flygtrafik inställd på grund av strejk. Nästa möjliga hemresa är om fyra dagar. Trots att hans familj knappt går att stå ut med, försöker Oliver fokusera på att han faktiskt är i New York, möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om att stå på scen på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

 

Världens vackraste manVärldens vackraste man av Lena Ackebo.

Mona, pensionerad lärare, och hemmafrun Barbro är systrar. De har inte mycket gemensamt; Mona är präglad av mörka minnen medan Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. På Barbros initiativ åker de på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre. Men mellan dem kommer en ytterst charmerande engelsman och sedan är inte mycket sig likt i systrarnas liv. Boken är den första i en trilogi, de andra delarna heter Darling Mona och Kära Barbro.

Down underDown under av Johan Ehn.

År 1987 är Jim nitton och reser till Nya Zeeland. Han lämnar Stockholm bakom sig för att bli en ny och bättre version av sig själv. Väl framme flyttar han in hos sin farbror och faster, skaffar arbete och försöker bygga upp en tillvaro. En dag hämtar Jims faster honom efter jobbet och lämnar av honom på ett hostel. De vill inte att han bor hos dem längre, eftersom de har förstått att han är homosexuell. Nu börjar en omtumlande inre och yttre resa.

 

TågsemesterP.S. För dig som ändå vill resa på riktigt finns det en ny bok om hur du kan resa med tåg, Tågsemester av Susanna Elfors och Eva Wrede, med många bra tips.

 

 

Sökfasetter

Läs mer

260239
Av: Sveland, Maria
Medietyp: Bok
234591
Av: Ehn, Johan
Medietyp: Bok
235541
Av: Holst, Christoffer
Medietyp: Bok
218767
Av: Ackebo, Lena
Medietyp: Bok
208138
Av: Nesser, Håkan
Medietyp: Bok
203134
Av: Gunnarsson, Hans
Medietyp: Bok