Bibliotek

Språk

Staffan tipsar: Johan Kling

Johan Kling är född och uppvuxen i Stockholm och han var med och bildade popbandet Ratata tillsammans med Mauro Scocco i början av 80- talet. Men efter studier gled han in på ZTV som producent, där han bl a gjorde ”Knesset”. Han långfilmsdebuterade 2009 med ”Darling”, en film som fick Nordiska Filmpriset vid Göteborgs filmfestival samma år.

Människor helt utan betydelseEfter ett par refuseringar fick han sin debutroman ”Människor helt utan betydelse” publicerad samma år. Tillkomna under samma period går det en rak linje mellan debutromanen och filmen, bägge handlar om värdighet, känslomässig tomhet och yta. Huvudpersonen i romanen är Magnus, som frilansar i mediebranschen. Han ses som en loser av sina mer framgångsrika kollegor och vänner. I stilsäkra vardagsbilder skildrar Kling en dag i hans liv. Magnus söker jobb, undrar varför inte flickvännen ringer, utstår förödmjukelser och personliga nederlag. Hans dåliga självförtroende och misslyckade karriär placerar honom längst ner på rangordningen i en ytlig och känslokall medievärld.

GlasmannenPåföljande roman ”Glasmannen” är en parafras på Hjalmar Söderbergs alla Stockholmsskildringar, fylld av samma vilsekomna människoöde. Här heter mannen Felix. Hans hopp står till ett fett arv som ska betalas ut. En advokat lovar att hjälpa honom med omständigheterna kring detta. Men detta vore inte en Johan Kling om inte katastrofen långsamt och tämligen oundvikligt börjar grina huvudpersonen i ögonen. Arvet glider den över öronen skuldsatte mannen ur händerna!

 

 

LyckaNär "Lycka" nu utkommer som tredje roman i ordningen kan man bara konstatera att stilen känns igen. Här handlar det om Felix som i egenskap av småbarnsförälder söker inleda relation med ny kvinna. Någon recensent skrev att Johan Klings huvudfigurer knappt vågar ta plats i sina egna liv. De är äreminnen över människotyper som livet tenderar att misshandla. Kanske just därför de är så lätta att fatta tycke för.

 

 

/Staffan Engstrand, bibliotekarie

Sökfasetter

Läs mer

265260
Av: Kling, Johan
Medietyp: Bok
185822
Av: Kling, Johan
Medietyp: Bok
131451
Av: Kling, Johan
Medietyp: Bok