Bibliotek

Språk

Valborg tipsar: Kvinnan och medicinen

När den amerikanska författaren Charlotte Perkins Gilman drabbades av förlossningsdepression ordinerade hennes läkare en för tiden populär behandling vid psykiatriska besvär: Patienten skulle isoleras, stanna i sängen hela dagarna och äta en mycket fet diet, bland annat bestående av mycket stora mängder mjölk. Vidare fick Gilman order att inte skriva och att begränsa all intellektuell stimulans så mycket som möjligt.

Gilman, som var en mycket aktiv skribet och föreläsare, menade att behandlingen bokstavligt talat drev henne till vansinne. Hon skrev novellen ”Den gula tapen” för att påvisa bristerna i just denna behandling samt kvinnors brist på frihet och handlingsutrymme.

Charlotte Perkins Gilman är inte ensam om att ha skildrat medicinens syn på kvinnor och kvinnosjuklighet. Här har jag samlat några böcker, både skön- och facklitteratur, som djupdyker i detta fascinerade ämne.

/Valborg Jakobsson Guttorp, bibliotekarie

Den gula tapetenDen gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman.

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han hysteri. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila, förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.

 

The Woman in WhiteThe Woman in White av Wilkie Collins.

I dagens Sverige är Wilkie Collins knappast ett namn som många känner igen. Men under 1800-talet var han en av de mest lästa författarna i den engelskspråkiga världen. Själv lärde jag känna Collins genom hans roman Månstenen, som ibland kallas världens första detektivroman.

Idag anses brevromanen The Woman in White (Kvinnan i vitt) av många vara hans bästa bok. I den får vi följa Walter, som på väg till sitt nya jobb, möter en förvirrad kvinna helt klädd i vitt. Hon har rymt från ett mentalsjukhus. Märkligt nog är kvinnan också extremt lik en av de unga systrar som han anställts för att undervisa. Det är upprinnelsen till en suggestiv berättelse som bland annat behandlar gifta kvinnors utsatthet.

Den mörka kontinentenDen mörka kontinenten: kvinnan, medicinen och fin-de-siècle av Karin Johannisson.

Så här beskriver förlaget boken:”I Den mörka kontinenten (1994) betraktar Karin Johannisson kvinnosjukligheten ur samhällets, vetenskapens, gynekologins och kvinnans egen synvinkel. Från ett idéhistoriskt perspektiv ger hon en spännande och skakande skildring av kvinnan och medicinen, med material från bland annat läkarrapporter, medicinsk vetenskap, sexologiska studier, etikettsböcker och dagböcker.”

 

Den sårade divanDen sårade divan av Karin Johannisson.

Författaren undersöker växelspelet mellan individ och sjukidentitet. Hon skriver om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom.

 

 

 

 GlaskupanGlaskupan av Sylvia Plath.

Så här beskriver bokens förlag: "Sylvia Plaths numera klassiska roman: År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat."

 

Fallna kvinnorFallna kvinnor av Eva F Dahlgren.

Under sitt arbete med boken Farfar var rasbiolog hittade författaren ett fotoalbum med nakna kvinnor från Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där landets prostituerade kvinnor spärrades in på 1920- och 1930-talen. Arbetet med att ta reda på vilka dessa kvinnor var, resulterar i ett stycke kvinnohistoria.

 

 

Det heta könetDet heta könet av Ulrika Nilsson.

Författaren visar hur gynekologins utformning och inriktning präglades av att dåtidens samtliga läkare och professorer var män och att gynekologin i sin tur har fortsatt att upprätthålla och förstärka ett biologiskt skillnadstänkande. Boken är en omarbetad version av författarens doktorsavhandling.

 

 

Sökfasetter

Läs mer

211700
Av: Johannisson, Karin
Medietyp: Bok
177089
Av: Dahlgren, Eva F
Medietyp: Bok
265175
Av: Collins, Wilkie
Medietyp: Bok
98537
Av: Johannisson, Karin
Medietyp: Bok
109562
Av: Nilsson, Ulrika
Medietyp: Bok
4786
Av: Gilman, Charlotte Perkins
Medietyp: Bok
8760
Av: Plath, Sylvia
Medietyp: Bok