Bibliotek

Språk

Silvana tipsar: Förhistoriska romaner

Som tonåring läste en trilogi som utspelade sig i en förhistorisk tidsperiod och huvudpersonen var en ung flicka som lämnades bort som spädbarn mitt på vintern. Hon hittades av Ezuk, en man som var tvungen att lämna sin klan och som levde ensam i en grotta. Tillsammans hittar de så småningom tillbaka till sina respektive klaner, men de tas inte emot utan motstånd. Jag älskade dessa böcker och minns dem fortfarande väl. Tyvärr finns de inte översätta på svenska. Men det är minnet av dem som inspirerade mig till att tipsa om liknande böcker. Tydligen ligger den här genren (som på engelska kallas för ”Prehistoric fiction”) inte i tiden längre. Böckerna som ni hittar i denna översikt räknas nog som gamla godingar. De som gillar denna genre känner antagligen redan till de här titlarna, men för er som är nyfikna är de en bra utgångspunkt.

/Silvana Lotz, barn– och ungdomsbibliotekarie

 

Grottbjörnens folkGrottbjörnens folk av Jean M Auel.

Grottbjörnens folk är titeln på första delen i en romanserie av den amerikanska författarinnan Jean M. Auel. Handlingen är tänkt att utspelas i Europa för 30 000 år sedan i slutfasen av senaste istiden, då Homo sapiens, (Cromagnon-människan) levde samtidigt med Neandertal-människan. Denna bokserie är nog en av de mest kända i genren. Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning.

Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

Serien om Ayla består av böckerna: Grottbjörnens folk, Hästarnas dal, Mammutjägarna, Stäppvandringen, Nionde grottan och De målade grottornas land.

Renarnas måneRenarnas måne av Elizabeth Marshall Thomas.

"Jag heter Yanan och min historia började där den slutade, i Grågåsens hydda på den högsta avsatsen ovanför norra stranden av Öringälven. Jag var fortfarande en ung kvinna, då jag lämnade de levandes värld och blev ett andeväsen i de dödas."

Så börjar historien om Yanan, en ung kvinna i de levandes värld, varg och korp i de dödas. Hon bodde för ungefär 20000 är sedan i trakterna kav Kvinnosjön i centrala Sibirien och vandrade på slätter och längs älvar som inte såt att finna på några moderna kartor. Med Renarnas måne har Marshall Thomas gett oss en trovärdig och levande skildring av djurs och människors hårda villkor under den äldre stenåldern. Berättelsen om den trettonåriga Yanan är saklig, fylld av klokhet och inlevelse, samtidigt som den är andlöst spännande. Minnet av Yanan kommer att stanna kvar länge hos den som läst boken.

Moder jord, fader himmelModer Jord, Fader Himmel av Sue Harrison.

Moder Jord, Fader Himmel utspelar sig 7056 f.Kr. och handlar om Chagak som får se hela sitt folk bli brutalt mördade av främlingar. Hon överlever eftersom att hon inte är i lägret under överfallet och när hon är säker på att främlingarna försvunnit börjar hon begrava sin familj och sina vänner. Hon ger sig sedan av mot sin morfars folk för att söka skydd där. På vägen dit kommer hon dock till en annan strand där en gammal man kallad Shuganan lever och Chagak bestämmer sig för att stanna hos honom en tid. Hon börjar kunna lägga sitt folks öde bakom sig, tills en dag då en av främlingarna som dödade hennes folk, landstiger på Shuganans ö. Främlingen vill ha en fru som kan föda honom söner.

Schamanens stigarSchamanens stigar av Sture Wikman.

Skandinavien för sextusen år sedan. I ett folk som för generationer sedan följt den stora isen mot norr, lever Otter. Han är folkets kunskapsbärare, läkare och trollkarl. Han lever med sitt folk och följer i spåren den gamle som lär honom allt. Men stammen bryts sönder. Kvinnokniv, Otters kvinna, lämnar honom och han förmår inte hejda det som brister. Från norr kommer främmande människor som slår sönder spillran av hans eget folk.

 

 

Sagan om TuridSagan om Turid av Elisabeth Östnäs.

Den här trilogin kanske inte riktigt tillhör genren och är dessutom klassad som ungdomsbok, men jag ville ändå inkludera den här eftersom jag tror att de som gillar ”prehistoric fiction” kommer att gilla även de här böckerna.

Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda alla krafter hon har för att överleva - även sådana krafter som hon ännu inte fullt ut har lärt sig att bemästra...

 

Sökfasetter

Läs mer

218546
Av: Östnäs, Elisabeth
Medietyp: Bok
37889
Av: Harrison, Sue
Medietyp: Bok
10095
Av: Thomas, Elizabeth Marshall
Medietyp: Bok
10829
Av: Wikman, Sture
Medietyp: Bok
6030
Av: Auel, Jean M
Medietyp: Bok