Bibliotek

Språk

Louise tipsar: Troll

Hemma hos mig går Dreamworks film Troll varm sedan ett par veckor. Treåringen älskar de färgglada figurerna och musiken sätter sig som ett klister på hjärnan. Det svänger ju!

Jag började därför fundera över fenomenet troll och hur fast begreppet är förankrat i den svenska folktron. Inser också att de haft många olika skepnader i litteratur och kultur, från kramgoa mumintroll och lurviga penntroll till otäcka bestar eller tandtroll som förstör våra tänder. (Hemma är det ironiskt nog trollet Poppy på sonens tandborste som tar hand om tandtrollen...).

Här kommer några exempel på när de skygga trollen syns till i litteraturen.

/Louise Gladnipa, bibliotekarie

John Bauers sagovärldJohn Bauers sagovärld i urval av Annika Lundeberg.

Få personer har nog bidragit till vår bild av trollen lika mycket som John Bauers målningar av dessa varelser. Då jag själv är uppvuxen i närheten av Jönköping, där John Bauer levde och verkade, känner jag också en personlig koppling till de mörka, täta skogar som han skildrar och har nog trott mig se ett och annat troll bland gran och ris.

 

StalloStallo av Stefan Spjut.

En spännande triller där John Bauer faktiskt också vävs in i historien. År 1977 tar en vildmarksfotograf en bild där det syns en björn med en barnliknande varelse på ryggen. Fotografen hävdar att han tagit en bild på ett troll. 2004 har fotografens barnbarn Susso skapat en egen hemsida för kryptozoologi. En äldre kvinna berättar att en liten hårig varelse har stått utanför hennes hus.

 

 

GränsGräns av John Ajvide Lindqvist.

En novell av John Ajvide Lindqvist som blev film och till och med Sveriges Oscars-bidrag 2018. Tina som jobbar vid tullen är fenomenalt skicklig på att ta fast smugglare. Aldrig har hon tagit miste, förrän idag. När Vore kliver av färjan tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att han döljer något men vet inte riktigt vad. De attraheras av varandra och när hon lär känna honom inser hon att hela hennes liv är baserat på en lögn.

 

Mitt liv som trollMitt liv som troll av Gun Jacobsson och Rolf Lidberg.

Jag älskade den här boken när jag var liten! Människobarnet Kim blir bortfört av trollen. En trollfarbror daskar fram svansen på Kim och vips är ett nytt troll, Myran, fött. Myran trivs till en början i trollens värld men efterhand tar längtan tillbaka till den egna människofamiljen överhanden.

Karius och BaktusKarius och Baktus av Thorbjørn Egner.

En klassiker som gavs ut på svenska första gången 1961 men fortfarande lånas ut en hel del på biblioteken i Norrtälje. Tandtrollen Karius och Baktus lever gott i Jans mun. De bygger bo i tänderna och kalasar på godis. De är rädda för tandborsten men den ser de inte ofta. En dag går Jan till tandläkaren och ut åker trollen.

 

 

Sökfasetter

Läs mer

265595
Av: Ajvide Lindqvist, John
Medietyp: Bok
168642
Av: Spjut, Stefan
Medietyp: Bok
97214
Av: Lidberg, Rolf
Medietyp: Bok
1023
Av: Egner, Thorbjørn
Medietyp: Bok