Bibliotek

Språk

"Det är ett våghalsigt företag bara att gå ut genom sin dörr, Frodo. Du kommer rakt ut på vägen, och om du inte tar dig i akt, kan ingen veta vart den bär iväg med dej." -Gandalf

För visst är det så även med böcker? De första orden tar oss likt det första steget ut på en resa där vi inte har någon aning om var vi kommer hamna. Här kommer några tips på den första boken i några serier där vi inte har någon aning om var, eller när, vi kommer fram till slutet…

/Hanna T Rhodin, barn- och ungdomsbibliotekarie

Sagan om ringenSagan om ringen av J.R.R. Tolkien.

”När Hans nåd Bilbo Bagger till Baggershus tillkännagav, att han inom kort ämnade fira sin elftiförsta födelsedag med en fest av alldeles särskild storslagenhet, väckte detta mycket prat och stor uppståndelse i Hobsala by. Bilbo var en mycket rik och mycket egendomlig man. Han hade i sextio år varit hela Fylkes stora sevärdhet, alltsedan sensationen med hans märkliga försvinnande och återkomst.”

 

 

Liftarens guide till galaxenLiftarens guide till galaxen av Douglas Adams.

”Långt ute på kanten av det aldrig kartlagde bakvattnet till den gudsförgätna änden av västra spiralarmen av vår galax finns en liten gul som ingen någonsin tagit notis om. Kretsande kring denna, på ett avstånd av ungefär 150 miljoner kilometer, befinner sig en synnerligen obetydlig liten blågrön planet, vilkens ap-baserade livsformer är så osannolikt primitiva att dom anser digitalur vara något att komma med.”

 

 

De vandrande städernaDe vandrande städerna av Philip Reeve.

”Det var en mörk och stormig våreftermiddag och staden London jagade ett litet gruvsamhälle över den forna Nordsjöns uttorkade havsbotten.

På den gamla goda tiden skulle London aldrig ha intresserat sig för ett så obetydligt byte. Då hade den stora staden jagat byar och städer som var mycket större än denna, så långt norrut som till gränsen av isvidderna och så långt söderut som till Medelhavets stränder. Men på sistone hade det blivit ont om byte och en del av de större städerna hade börjat kasta hungriga blickar på London.”

GlastronenGlastronen av Sarah J Maas.

”Efter ett års slaveri i Endoviers saltgruvor var Celaena Sardothien van vid att bli eskorterad överallt i bojor och med en svärdsspets i ryggen. De flesta av Endoviers tusentals slavar behandlades på samma sätt – men det var alltid ett extra halvdussin vakter som gick med Celaena till och från gruvorna. Adarlans mest ökända lönnmördare förväntade sig inget annat. Något hon vanligtvis dock inte förväntade sig var en svartklädd man i huva vid sin sida. Men det hade hon nu.”

 

Född till hjälteFödd till hjälte av Rick Riordan.

”Alltså, jag ville inte vara ett halvblod.
Läser du detta för att du undrar ifall du själv är ett, så råder jag dig att omedelbart slå igen boken. Tro på allt dina föräldrar ljugit ihop om din födelse och försök att leva ett normalt liv.
Att vara ett halvblod är farligt. Det är skrämmande. För det mesta leder det till en smärtsam, otäck död.
Om du är en vanlig unge, som tror att det här är en historia i en bok så är det suveränt. Fortsätt läsa.”

Vattnet drarVattnet drar av Madeleine Bäck.

”Det var en kyrkjävel till att låta. Fast den är helt tom. Viktor försöker smyga i ungefär en sekund innan han inser vilken idiotisk idé det är. Inte ens gympadojor hjälper nu. Fem personer låter hur man än gör. ’Jag går fram direkt, eller?’
Viktors fråga studsar mellan stenväggarna. Egentligen vet han att den är helt onödig. I veckor har de slipat på detaljer inför inatt. Midsommarafton.”

 

Röd drottningRöd drottning av Victoria Aveyard.

”Jag hatar Första fredagen. Byn svämmar över av folk och det är det sista någon kan önska i den tryckande högsommarvärmen. Från min plats i skugan är det kanske inte så illa, men stanken av kroppar, svettiga efter morgonarbetet, är nog för att mjölken ska surna. Luften dallrar av hetta och fukt och till och med pölarna efter gårdagens oväder är uppvärmda och virvlar av regnbågsskimrande stråk av olja och fett.” 

Sökfasetter

Läs mer

217909
Av: Maas, Sarah J
Medietyp: Bok
215299
Av: Bäck, Madeleine
Medietyp: Bok
208591
Av: Aveyard, Victoria
Medietyp: Bok
108875
Av: Reeve, Philip
Medietyp: Bok
102835
Av: Riordan, Rick
Medietyp: Bok
144368
Av: Adams, Douglas
Medietyp: Bok
10637
Av: Tolkien, John Ronald Reuel
Medietyp: Bok