Bibliotek

Språk

Antje tipsar: Drev och sociala medier

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå""Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" : om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik av Jack Werner.

Jack Werner med en sanning som många känner igen men få vill känna igen sig i.

Författaren ställer sig frågor kring vad internet gör med vår verklighetsuppfattning. Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda fejkade nyheter och lögner på nätet.

SkampåleSkampåle : tio essäer om mediedrev

Så här beskriver förlaget boken:

"I Skampåle funderar framstående journalister och medieforskare kring drevens betydelse och framtid, både som samhällsgranskning och kollektiva riter. Finns det ett samband mellan drevjournalistikens blomstring och de traditionella mediernas kris? Hur påverkas vår personliga integritet av drev på sociala medier och vad händer på orter där det inte längre finns några granskande journalister kvar?"

Värsta bästa nätetVärsta bästa nätet : bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel av Maria Dufva.

En användbar bok som ska hjälpa våra barn och ungdomar att undgå fällor på nätet.

I en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar många faror för barn i form av utnyttjande, mobbning och näthat. Här vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer. Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till. Läsaren får också lära sig hur man ska bete sig för att vara en schyst kompis.

Om stenarna kunde tala i Palma de MallorcaOm stenarna kunde tala i Palma de Mallorca av Anita Goldman.

Om man inte vill göra om tidigare fel måste man känna igen dem.

I denna roman har författaren med hjälp av dokument och studier på plats återskapat vad som hände i Palma de Mallorca i maj 1691. Judar som konverterat till kristendomen hundratals år tidigare, brändes levande för att de hållit fast vid sin tro och sin kultur. Tortyrseanserna, förhören och straffens fullbordan skildras, men också modet och fegheten, rädslan och kärleken, tron och tvivlet hos huvudpersonerna.

/Antje Frensel, biblioteksassistent

Sökfasetter

Läs mer