Bibliotek

Språk

Johanna tipsar: Ett besök på badhuset

En trend i 2019 års barnboksutgivning är böcker om att besöka badhuset eller simhallen. Det handlar om att vara modig, att lära sig simma, om simskolan, om att inte våga doppa huvudet och om att titta på nakna kroppar i duschen.

/Johanna, bibliotekarie

Måns och Mahdi på simhallenMåns och Mahdi på simhallen av Kim Fupz Aakeson och Rasmus Bregnhøi .
Böckerna om Måns och Mahdi är mycket lättlästa böcker, med snygga färgbilder på varje uppslag, för barn i 10-12-årsåldern. Måns och Mahdi ska till simhallen. Där ska de göra den häftigaste vattenbomben någonsin. Men allt som är kul är förbjudet och det blir inte alls som de tänkt sig.

 

 

Aysa i simhallenAysa i simhallen av Therese Alshammar och Jonas Burman.
Simmerskan Therese Alshammars första barnbok handlar om Aysa som älskar att vara i simhallen och i vattnet, men att lära sig simma är svårt. Tur att Aysa träffar Fred där i simhallen. Han kan simma på det djupa och efter att de lekt pirater testar Aysa simtagen igen, nu gäller det! Boken är full med fantasifulla bilder som avslöjar en annan dimension av bassängen med fiskar, vattenväxter och gömda skatter. I slutet finns en enkel ”simskola”.

 

Hoppa från kantenHoppa från kanten av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén.
Ella och Noa ska till badhuset med Ellas pappa efter förskolan. De har verkligen sett fram emot det. Noa, som är världens modigaste och inte rädd för någonting, ska hoppa från kanten. Ella är lite mer avvaktande och funderar på massa saker, som till exempel hur nyttigt det är att få bassängvatten i munnen. Men när det väl är dags att hoppa från kanten är det Noa som tvekar och Ella som kastar sig i.

 

 

Isaks universumIsaks universum av Anna Ehring.
Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen har Isak sin plats i universum. Där är han som späckhuggaren – stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda blickar ner på honom från bassängkanten. Blenda i klassen har en jobbig hemlighet. Det blir en vår full av missförstånd, föräldrar som bråkar och så mycket pollen i luften att Albin inte kommer till skolan.

 

Lilla simskolanLilla simskolan av Sofi Hjort och Hanna Granlund .
Det här är en pedagogisk och lekfull faktabok om badhuset och om simskolans olika moment. Vi får följa Malla som börjar på simskola och Otto som börjar på ”Plask och lek”. De leker vattenlekar och övar, både hemma och i bassängen. Snart kan Malla både simma med simdyna, hoppa från kanten och titta under vattnet. Otto som är yngre kan koka kaffe i vattnet och lär sig plocka ringar från botten.

 

Bara rumporBara rumpor av Annika Leone och Bettina Johansson.
Äntligen är det lördag och Mira ska åka till badhuset med mamma och pappa, idag ska hon hoppa från kanten ner i stora bassängen, det känns både spännande och lite läskigt. Men först måste man duscha och i omklädningsrummet finns många rumpor, tuttar och snippor att titta på, tänk att alla ser så olika ut!

 

 

Luna och Liam på simskolanLuna och Liam på simskola av Malin Stehn och Maria Källström.
Liam är inte alls förtjust i att bada. Han ser inte fram emot att gå i simskola men det är tydligen något man måste. Luna älskar vatten. Hon hoppar från kanten och doppar huvudet. När veckan är slut ska alla ta märken. Luna tar Guldfisken. Men hur ska det gå för Liam?

 

 

Sökfasetter

Läs mer

259936
Av: Ehring, Anna
Medietyp: Bok
264119
Av: Hjort, Sofi
Medietyp: Bok
265328
Av: Edvardsson, Mattias
Medietyp: Bok
264892
Av: Alshammar, Therese
Medietyp: Bok
264004
Av: Stehn, Malin
Medietyp: Bok
262608
Av: Leone, Annika
Medietyp: Bok
254340
Av: Aakeson, Kim Fupz
Medietyp: Bok