Bibliotek

Språk

Olika. Alla är det. Konstigt egentligen. Det som särskiljer oss är samtidigt det som förenar oss. Det att vi alla är olika är också det som förenar. Kanske borde vi tänka lite oftare på sådana saker. Här tre böcker om tre grabbar, som alla har egenskaper som gör dem unika. Precis som vi alla är. Unika!

UndretDet finns en bok som heter Undret, skriven av R J Palacio. Den handlar om en ung kille som ska börja femte klass. Fram till nu har han fått sin undervisning hemma, av sina föräldrar. Han föddes med en skada som gjorde hans ansikte ganska… ja, vad ska man säga? Folk i hans omgivning studsar till när de ser honom. Därför har han alltid gömt sitt ansikte bakom en lång lugg. Tänk då hur det går när han vid tio års ålder för första gången i sitt liv på egen hand ska gå till skolan, vistas på allmän plats bland idel okända människor. Ingen rolig situation. Det är också många gånger på väg att gå över styr i denna berättelse. Men det tar inte en ände med förskräckelse. Författaren vänder på steken, killen navigerar sig fram bland eleverna omkring sig, står upp för sitt utseende på ett alldeles självklart vis. Lovar – det är rörande att läsa.

Du är ett geniDu är ett geni av Susin Nielsen är en bok på samma tema. Alltså: olikhet. Det som vi alla är. Här möter vi också en kille, Stewart, som just flyttat in till sin pappas nya tjej och hennes dotter Ashley. Det blir inget roligt möte. Inte för Ashley. Ashley får sin tillvaro rubbad. Värst kanske det faktum att de ska gå på samma skola. Så pinsamt. Stewart uppför sig liksom inte så naturligt, tycker Ashley. Nått av det knäppaste är när han lägger sig under sin döda mammas afghanska matta, bara för att andas in hennes molekyler. Men så inträffar ändå det underbara i Ashleys värld att skolans snyggaste kille börjar skicka hälsningar till henne, via Stewart! Plötsligt fattar hon att det där miffot till plastbrorsa kanske ändå inte är så dum att ha.

I huvudet på Colin FischerI huvudet på Colin Fischer är skriven av Ashley Edward Miller & Zack Stentz och handlar så klart om Colin Fischer. Han gillar inte att någon rör vid honom. Han gillar inte färgen blå. Han tolererar inte höga ljud och han kan inte avläsa ansiktsuttryck. Vad han däremot har är ett fantastiskt minne samt en extraordinär slutledningsförmåga. Berättelsen utspelar sig på en gymnasieskola i USA. Ett skott brinner av, som tur dock utan att någon kommer till skada. Personalen på skolan förfasar sig. En syndabock måste utses. Man väljer ut Wayne, en av Colins trätobröder från småbarnsåren. Men är det verkligen han som är den skyldige? Colin har sin anteckningsbok. I den skriver han ner allt han ser och iakttar. Ju längre han på avstånd följer händelserna, desto säkrare blir han på att Wayne är oskyldig. Men hur bevisa detta? Boken har lite deckarkaraktär. Och faktum är att Colin Fischer har en affisch hemma på väggen föreställande Sherlock Holmes. Colin blir hotad av några elever som tycker att han rotar för mycket. Då iscensätter Colin en konfrontation, som så klart får oanade konsekvenser.

/Staffan Engstrand, bibliotekarie

Sökfasetter

Läs mer

207272
Av: Nielsen, Susin
Medietyp: Bok
182483
Av: Miller, Ashley Edward
Medietyp: Bok
174016
Av: Palacio, R. J
Medietyp: Bok