Bibliotek

Språk

Jag har fallit pladask för Ewa Klingberg, urmysiga och väldigt trivsamma böcker. Varje berättelse har en parallell handling, 1800-tal – nutid, som vartefter flätas samman till de fynd som nu hittats.

I de tre första av hennes böcker, som nu kallas Husqvarnasviten, är den historiska bakgrunden tagen ur verkligheten och av de två första kan man om man så önskar läsa mer om. Den tredje berättelsen finns det ingen bok skriven om, men man kan läsa på nätet lite, lite historik om Vaxblekaregården i Eksjö, eller ännu hellre besöka den.

/Helen Carlsson, biblioteksassistent

 

Manglade dukar och vikta servetter

Manglade dukar och vikta servetterManglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg

Felicia blir plötsligt ägare till en stor fastighet med hyresgäster. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv. När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler, vänds hennes liv upp och ned. En av möblerna döljer en gammal hemlighet. Den leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851. Nannys och Felicias skilda livsöden vävs samman.

 

Läs mer:

Tsarens dotterTsarens dotter av Gill Paul. Så här beskriver förlaget boken:

"Den ryske tsarens dotter och en brittisk journalist sammanlänkade genom ett av historiens stora mysterier.

1914. Tsarens rike håller på att gå under och familjen Romanovs framtid blir alltmer osäker. Storhertiginnan Tatiana är hemligt förälskad i officeren Dmitri och de drömmer om en gemensam framtid. När familjen fängslas och flyttas långt ut i Sibirien sätter Dmitri en våghalsig plan i verket för att rädda sin älskade.

2016. Kitty Fisher lämnar hals-över-huvud London när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Hon åker till den lilla stuga i USA som hon nyligen ärvt efter sin gammelfarfar som hon aldrig kände. Där, på stranden, hittar hon ett halssmycke som kommer att leda henne till en djupt begraven familjehemlighet.

Tsarens dotter rör sig mellan seklen och berättar en oförglömlig historia om kärlek, skuld och saknad."

Det 19:e fabergeäggetDet 19:e fabergéägget av Claes Ericson

Under inbördeskriget 1918 får bankmannen Ivan Skuratov ett farligt uppdrag som för honom till Sibirien. Nästan hundra år senare kommer hans ättling, svensken Astor Kragh, till Moskva för att begrava sin mor. Det dröjer inte länge förrän han är indragen i sökandet efter ett av den berömde juveleraren Fabergés dyrbara ägg.

 

 

 

Lånat silver och krossat glas

Lånat silver och krossat glasLånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg

Jeanette begraver sin förolyckade man och känner sig framför allt lättad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle innebära. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr då upp till husets vind, som behöver rensas ut. Där gör hon ett oväntat fynd något som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.

Läs mer:

Florence Stephens förlorade världFlorence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall

I romanform berättas den så kallade Husebyskandalen som skakade Sverige på femtiotalet. Huseby bruk i Småland var vid förra sekelskiftet en plats som sjöd av liv. Där växte Florence Stephens upp. Hon hade en svaghet livet igenom - kärleken till kungahuset. Hon blev som vuxen ett lätt offer när favoriten prins Carl Bernadotte och hans vänner gjorde entré. Det dröjde inte många år innan Huseby bruk stod på ruinens brant.

 

 

Vaxade juveler och brända hjärtan

Vaxade juveler och brända hjärtanVaxade juveler och brända hjärtan  av Ewa Klingberg

Marika försöker febrilt få in lite jul i sin hyresstuga. Adventsljusstaken sprider ett stämningsfullt ljus men huvudet är fullt av tankar. Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med det nya livet, djupt inne i de småländska skogarna? En dag blir Marika bjuden på middag, vilket oväntat leder henne tillbaka till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset.

 

 

Sökfasetter

Läs mer

251609
Av: Klingberg, Ewa
Medietyp: Bok
260016
Av: Paul, Gill
Medietyp: Bok
183658
Av: Ericson, Claes
Medietyp: Bok