Bibliotek

Språk

Annalena tipsar: Joyce Carol Oates

En väldigt produktiv och hyllad amerikansk författare som vi har många titlar av på biblioteket. Här kommer ett urval. Alltid läsvärda. Ofta mycket gripande samhällsskildringar ur ett kvinnoperspektiv.

/Annalena Carlstedt, bibliotekarie

MaryaMarya - ett liv

Redan som liten flicka skiljs Marya från sina föräldrar för att växa upp hos släktingar i materiell och andlig halvmisär. Där är barnens grymma gemenskap, där är skolan med udda lärare och intoleranta elever, där är den första svärmiska förälskelsen och till sist, det ofrånkomliga uppbrottet ur småstadens trånga ram. Ett nytt slags liv öppnar sig nu för Marya med nya människor som får betydelse för hennes liv. Hon försöker tränga undan alla plågsamma minnen, särskilt tankarna på den försvunna modern, men minsta bagatell som kan rubba hennes tillkämpande jämvikt blir till skrämmande upplevelser. Vid en punkt i livet där hon i omgivningens ögon uppnått en avundsvärd position i den intellektuella världen söker Marya desperat sina förlorade rötter. Så en dag kommer ett brev.

VintersolståndVintersolstånd

Monica Jensen, 29 år, kommer som lärarinna till en småstad i Pennsylvania. Bakom sig har hon ett frustrerande äktenskap och en plågsam abort, men på sitt behärskade, förnuftiga sätt försöker hon hålla besvikelsen och ångesten på avstånd. Så träffar hon den fascinerande konstnärinnan Sheila Trask, som är hennes totala motsats – medan Monica är osäker, ängslig att vara till lags, lite småborgerlig, är Sheila bohemisk, intensiv, krävande, uppslukad av sin konst och sitt behov av att spränga gränser.

 

BlondeBlonde

En roman om Marilyn Monroe. Ett porträtt av en kvinna som skapar och omskapar sin identitet vilket får förödande konsekvenser. Boken ger inblickar i Hollywoods filmindustri och bilder av männen i Marilyn Monroes liv.

 

 

 

Dödgrävarens dotterDödgrävarens dotter

I centrum för romanen står den tyskjudiska familjen Schwart som kommer till USA i slutet av 1930-talet. Fadern som tidigare varit matematiklärare får nu arbete som dödgrävare. Dottern Rebecka lämnar hemmet tidigt och gifter sig med en brutal man. Hon flyr och kämpar sig upp i efterkrigstidens Amerika.

 

 

FallenFallen

1950-talets USA. Romanen tar sin början då Ariah Erskine överges av sin nyblivne make som hoppar i Niagarafallet strax efter vigseln. Under den vecka hon vakar vid fallet träffar hon en ny kärlek.

 

 

 

Jag ska ta dig ditJag ska ta dig dit

En flicka växer upp i en liten håla norr om New York där hon inte passar in. Ett stipendium till Syracuse University gör att hon kan lämna sin familj. Men inte heller här hör hon hemma. Hon blir förälskad i en svart student och det är tidigt 60-tal.

 

 

 

Sökfasetter

Läs mer