Bibliotek

Språk

Här kommer en lista med de böcker jag läste under sommaren och under tidig höst. Till en början undrade jag om de har något sammanhängande tema, men det var först när jag lade till den sista boken som jag insåg att jag valt att (återigen) läsa böcker om kvinnoöden, verkliga och fiktiva. Någon bok är kort, någon lång, någon tjock, någon smal, någon rolig och lättsam, någon sorglig och svårmodig, någon sann, någon påhittad – tja, lite som alla kvinnor (och för den del människor) är.

/Hanna T. Rhodin, barn- och ungdomsbibliotekarie

Kvinnornas stadKvinnornas stad av Elizabeth George.

Efter att ha kastats ut från college eftersom hon inte gått på några föreläsningar eller gjort några tentor (det hade hon inte tid med, mellan alla cigaretter som behövde rökas) flyttar Vivianne till sin faster Peg i New York. Det är 40-tal och USA har ännu inte dragits in i kriget samtidigt som stämningen i landet är spänd.

Viviannes faster Peg driver en teater, The Lily Play House, som håller sig hjälpligt flytande med föreställningar av lätt tvivelaktig karaktär. Vivianne själv håller sig även hon flytande på lätt tvivelaktiga vis tillsammans med en av teaterns balettflickor som kommer att bli hennes bästa vän. Boken berättas av Vivianne själv, i brevform till en ung flicka, varför hon får denna detaljerade beskrivning av Viviannes liv), nedskrivet många år efter de skeenden som beskrivs, får ni ta reda på själva… Men det är en spännande, bitvis ekivok berättelse, inget för de lättskrämda som trodde att de ”höll på sig” förr!

Det lilla simsällskapet vid havetDet lilla simsällskapet vid havet vid havet Katie May.

Det är på ovanliga platser ovanliga vänskaper formas. En sådan plats är stenstranden i Whitstable där tidvattnet två gånger per dygn gör det möjligt att simma i den Engelska kanalen.

Här möts Deb och Maisie. De är så olika som två olika kvinnor kan vara. Deb kommer i sin urtvättade illasittande bikini och hoppar fram på halkiga stenar emedan Maisie alltid är klädd i sin våtdräkt av neopren med tillhörande skor och alltid – alltid – i en bjärt färgad badmössa för att synas ordentligt av eventuellt annalkande båtar.

De börjar prata med varandra, så som människor gör, de börjar simma ungefär samma tider för att kunna fortsätta prata… Fler människor ansluter sig och badar vid samma tidpunkt och utan att de egentligen har planerat det har de inte bara format en liten grupp badtokiga människor utan även ett simsällskap och en mindre rörelse för att rädda Whitstables kuststräcka från att bebyggas och därmed stänga ute den sista platsen dit alla som vill bada får komma precis som de är.

Små eldar överalltSmå eldar överallt av Christine Ng.

Boken börjar där den också slutar. Med branden. Branden som fördärvar familjen Richardsons hem och som startats av familjen Richardsons yngsta medlem.

I samhället Shaker Heights tänder tonåringar inte eld på sina familjers hus. I Shaker Heights finns listor på vilka nyanser av fasadfärg som är tillåtna för att inget ska stå ut ur mängden. Människor följer normen som satts upp och som bibehållits i generationer.

I Richardsons uthyrningslägenhet i ett annat hus i området flyttar konstnären Mia Warren in tillsammans med sin dotter Pearl. Familjerna kommer att bli både de närmaste av vänner och de bittraste av fiender på samma gång.

Den slutgiltiga frågan är egentligen: Vilka beteenden en uppvisar mot andra, kan vi rättfärdiga för oss själva baserat, på vad vi varit med om tidigare i livet?

På frågan om hur de vet att branden var anlagd svarar en brandman tidigt i boken att ”…det var små eldar överallt” och det är nog precis så man får beskriva Shaker Heights om man tittar närmare... Små eldar överallt.

Min mammas hemlighetMin mammas hemlighet av Nikola Scott.

Det har gått ganska precis ett år sedan Addies mamma gick bort. I huset där Addie växte upp tillsammans med sin driftiga lillasyster sitter nu pappan ensam kvar, till synes utan vilja eller förmåga att ta sig vidare.

En kväll när Addie med syster lämnar huset springer de rakt i armarna på en kvinna. Kvinnan säger att hon söker någon som bor på den här adressen, någon som är hennes mor. Motvilligt (och efter ihärdiga påtryckningar från den okända kvinnan) låter Addie sig övertalas att lyssna på vad hon har att säga. Det visar sig att det inte bara är en syster till Addie, utan en tvillingsyster…

Parallellt får vi också läsa Addies mors dagboksanteckningar med början en sommar under 50-talet då hon skickas ut på landet. Dessa dagböcker hittas och tvillingarna läser dem tillsammans.

Vem är flickornas far? Varför har de vuxit upp i olika familjer? Kanske framförallt, varför har en blivit vald att få stanna med mamman medan den andra lämnats bort. Det ska visa sig att inget någonsin är så enkelt som en tror, och innan hela historien belysts ska en akta sig för att döma.

Fallna kvinnorFallna kvinnor: när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut av Eva F. Dahlgren.

Samhällets bottensats? Visst låter det fruktansvärt? Att vi en gång i tiden valde sådana ord för att beskriva människor (och kanske än värre att en del väljer att fortfarande göra det)… Boken är en sammanställning av Evas egna efterforskningar som blev ett sidoprojekt när hon skrev boken ”Farfar var rasbiolog”. Under denna tid hittar hon bland annat ett album med bilder av nakna kvinnor som visas upp som typexempel av vissa ”sorters” människor.

Kvinnorna på bilderna har alla skickats till Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, det är hit rasbiologerna kommit för att fotografera vad de menar är just samhällets bottensats. Eva väljer ut två kvinnor som hon kan följa från deras första möten med Statens långa arm, till dess att de, via Landskrona, fortsätter sina liv utanför murarna. Vid sidan av deras resa får vi läsa episoder och brev från andra kvinnor och lära oss mer om de olika ”typerna” de sas illustrera.

Det är en intressant och inte bara bitvis sorglig läsning om hur människor kan behandlas om de har oturen att hamna snett och inte har någon som för deras talan. Vi skulle kunna säga att Eva gjort det nu, i efterhand, gett dem upprättelse när deras enda brott i vissa fall har varit att bli utnyttjade av fel personer.

Sökfasetter

Läs mer

262783
Av: Ng, Celeste
Medietyp: Bok
266363
Av: Gilbert, Elizabeth
Medietyp: Bok
241685
Av: Scott, Nikola
Medietyp: Bok
177089
Av: Dahlgren, Eva F
Medietyp: Bok